Sattler: Nova humanitarna kriza na zimu

Aktuelno
Sattler: Nova humanitarna kriza na zimu
-

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da će se na zimu desiti još jedna humanitarna kriza kada je riječ o migracijama i da treba preduzeti određene korake kako bi se to preduprijedilo.

“EU je snažno angažovana na pitanju migracija na zapadnom Balkanu i BiH. Uvjeren sam da ćemo i dalje pružati podršku, ali želimo da vidimo i snažniji angažaman domaćih vlasti”, rekao je Sattler novinarima nakon predstavljanja rada domaćih institucija u upravljanju migracijama održanog u okviru diplomatskog dijaloga o mogućnosti međunarodne podrške za razvoj procedura u BiH da se nosi sa nelegalnim migracijama.

Konstatujući da je određeni napredak u vezi sa upravljanjem migracijama učinjen, Sattler je rekao da treba i dalje raditi na izgradnji i dodatnom jačanju kapaciteta, te ravnomjernijoj raspodjeli tereta migracija kako bi se izbjegla još jedna humanitarna kriza na zimu.

On je dodao da Savjet ministara u tom kontekstu treba da dodijeli Ministarstvu bezbjednosti odgovarajuće kapacitete koji će omogućiti dalje upravljanje migracijama, što je jedan od zahtjeva EU.

Gradnja Lipe

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je da su skupu prisustvovali predstavnici velikog broja ambasada, međunarodnih organizacija, kao institucija iz BiH, opština i dva kantona u kojima je najizraženija migrantska kriza.

“Upravljanje migracijama je podignuto na značajno viši nivo u odnosu na stanje od prije godinu dana”, rekao je Cikotić i naveo da je broj migranata znatno smanjen i da je sve kvalitetnija koordinacija svih učesnika u tom procesu.

Cikotić je dodao da je, uz podršku EU, Evropske komisije i velikog broja međunarodnih organizacija, u toku gradnja kampa Lipa, za koji je rekao da će biti vrsta modela za privremeni prihvatni centar za migrante ne samo u BiH, već u širem regionu.

Ne propustite