Aleksandar Vučić o tužbi za genocid: Ne znam o čemu bi smo onda razgovarali

Aktuelno
Aleksandar Vučić o tužbi za genocid: Ne znam o čemu bi smo onda razgovarali
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Priština može da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, ali da u tom slučaju ne vidi o čemu bi dvije strane razgovarale. Podnoseći u Skupštini Srbije izvještaj o pregovorima u Briselu, Vučić je ponovio da je premijer Kosova Aljbin Kurti otvorio temu tužbe za genocid i rekao da bi se ona oslanjala na stanje na terenu.

“Najveći problem je što ja ne vidim rješenje. Ne vidim kako bi kompromis izgledao. Ne vidim namjeru druge strane da razmišlja o kompromisu. Hajde podnesite tužbu da vidim šta ćete da uradite. Ali onda ne znam o čemu bismo u tom slučaju razgovarali”, rekao je Aleksandar Vučić.

On je pitao da li se očekuje da Srbija plaća ratnu odštetu zato što je neko “otcijepio njen suvereni dio”.

Vučić se u govoru osvrnuo i na “ubrzano naoružavanje kosovskih pripadnika policije koji se u svemu ponašaju kao vojska. Amerika, Njemačka i Turska im pomažu da se naoružaju”.

Aleksandar Vučić: Što priliči Jupiteru ne priliči volu

On je dodao da Srbija ima pravo da se naoružava jer je suverena zemlja, ali da Kosovo to pravo nema.

Ponovio je izreku da “Što priliči Jupiteru ne priliči volu”. Parafrazirao je da je Srbija za zapadne sile “volovi koji nemaju ista prava kao Albanci na Kosovu”.

Aleksandar Vučić je poslanicima danas predstavlja izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine u posljednjih godinu dana.

Ne propustite