Govor gradonačelnice Sarajeva u Banjaluci: "Mi želimo ići naprijed, ima li išta bolje od saradnje"

Bosna i Hercegovina
Govor gradonačelnice Sarajeva u Banjaluci: "Mi želimo ići naprijed, ima li išta bolje od saradnje"
-

"Mi smo predstavnici mladih generacija političara koji žele ići naprijed i dati građanima ono najbolje, a ima li išta bolje od saradnje."

Na kraju zvaničnog sastanka kod gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održava je govor u kojem je rekla da je "naša prekrasna Banjaluka biser Krajine", te se zahvalila gradonačelniku Stanivukoviću što je učinio da se osjeća kao u svojoj kući.

"Dvadeset sedam godina je previše dug period koji je prošao bez zvaničnog susreta dva prekrasna bh. grada. Mi danas ispisujemo stranice istorije, ali prije bih rekla stranice budućnosti. Bez obzira što smo svjesni različitosti, tražićemo ono što nas spaja, što će nas predstavljati u budućnosti i što će u Evropu i svijet slati sliku bh. građana kao dijela Evrope", kazala je Karić, dodajući da su i Sarajevo i Banjaluka gradovi sporta, kulture, umjetnosti, ljepote, prekrasnih prirodnih bogatstava i pitajući se zašto pored toliko prekrasnih sličnosti koje nas spajaju tražimo razlike.

"Mi smo predstaqvnici mladih generacija političara koji žele ići naprijed i dati građanima ono najbolje, a ima li išta bolje od saradnje?"

Kazala je da ovakvi sastanci treba da postanu praksa gradonačelnika Sarajeva i Banjaluke barem jednom mejsečno kako bi razgovarali o zajedničkim projektima .

"Našoj mladosti želimo pokazati najbolje, buditi pozitivne emocije, ono najbolje u nama, pokazati sve ono što nas spaja", poručila je gradonačelnica, dodajući da je Sarajevo "grad hiljadu mostova".

"Ne mislim samo na građevine, mislim na pružene ruke i zahvaljujem se Stanivukoviću što je danas pružio svoju. Grad Sarajevo uzvraća svojuu i očekujemo vrlo brzo uzvratnu posjetu."

Ona je pozvala sve građane Sarajeva i Banjaluke da posjete međusobno ove gradove i poručila "idemo graditii 1000 mostova".

"Gradimo budućnost, podržavamo mladost, stavljamo iza sebe sve ono što su različitosti i što bi mogao biti kamen spoticanja. Naši građani zaslužuju nadu, pozitivne reakcije,  pametne i progresivne projekte.", kazala je ona dodajući da žele pokazati mladima da se može drugačije od politika prošlosti.

"To su politike koje mi nismo kreirali i učestvovali u njima. Mi smo dašak promjene",  kazal je Karić za sebe i Stanivukovića. 

Na kraju govora, gradonačelnica Karić kazala je da grad Sarajevo poklanja simboličan poklon gradu Banjaluci - dječje igralište.

"Najvažniji su mladi ljudi, stoga poklanjamo dječji park sa opremljenim dječijim igralištem. Svako dijete koje se igra u parku neka uživa i gradi srećno djetinjstvo, neka naša djeca budu sretnija i perspektivnija od svih nas. Nadam se da ću ponovo doći u Banjaluku i uživati u prekrasnom gradu i ljudima. Sretna sam što Draško i ja pišemo neke ljepše i bolje stranice", kazala je ona na kraju. 

 

Izvor: BUKA

Ne propustite