NEMA BRIGE, RJEŠENJE JE PRI RUCI: Dermatolozi otkrili najbolje kućne lijekove za opekline od sunca

Zanimljivosti
NEMA BRIGE, RJEŠENJE JE PRI RUCI: Dermatolozi otkrili najbolje kućne lijekove za opekline od sunca
Opekline od sunca mogu biti prilično bolne, a mogu povećati i rizik od razvoja raka kože.

Opekline od sunca mogu biti prilično bolne, a mogu povećati i rizik od razvoja raka kože. Udruženje za rak kože navodi da je rizik još i veći ako ste ove opekline imali pet ili više puta u životu.

Što uzrokuje bol?
“Ultraljubičasto zračenje oštećuje DNA u koži, što dovodi do upalnog odgovora sintezom prostaglandina i citokina i oticanjem krvnih žila kože”, objasnio je dermatolog dr. Samer Jaber.

“To uzrokuje crvenilo, otekline i bol. Ponekad se zahvaćene stanice kože unište”, dodao je.

Opekline je potrebno liječiti čim prije, a dermatolozi su otkrili najbolje kućne lijekove koje vam mogu pomoći u tome.

5b2917f25e48ec1b008b464e

Hladni obolog
Čistu krpu namočite u hladnoj vodi i stavite je na opeklinu. Postupak ponavljajte pet puta dnevno, a krpu na opeklini držite pet do deset minuta.

Istuširajte se hladnom vodom
Američko udruženje dermatologa objašnjava da hladna voda zapravo može pomoći u gašenju vatre koju osjećate na koži. Istuširajte se hladnom vodom i pažljivo se obrišite ručnikom, ali neka koža ostane malo vlažna kako bi mogla upiti hidratantnu kremu koju nanesete.

Koristite aloe veru
Aloe vera može pomoći u liječenju opeklina. Pripravke od aloe vere možete nanositi na opkeline nekoliko puta dnevno ili napravite hladne obloge od aloa vere.

Koristite mliječne proizvode
Jaber ističe da na tkakninu možete nanijeti hladno mlijeko, a zatim tkaninu stavite na opeklinu. Također, možete koristiti i obični jogurt. Mliječni proizvodi mogu ublažiti bol i potaknuti proces zacjeljivanja, a možete ih nanositi svakih 20 minuta tokom nekoliko sati, prenosi MSN.

Hidratizirajte se
Ako imate opekline trebate piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju, navodi Američko udruženje za dermatologiju.

Kako biste spriječili pojavu opeklina, koristite kreme za sunčanje. Ultraljubičasto zračenje najintenzivnije je sredinom dana pa biste tada trebali izbjegavati izlaganje suncu.

Opekline od sunca mogu biti prilično bolne, a mogu povećati i rizik od razvoja raka kože. Zaklada za rak kože navodi da je rizik još i veći ako ste ove opekline imali pet ili više puta u životu.

(N1)

Ne propustite