Milan Dunović o izjavi Aleksandra Vučića: U moje ime, NE!

Bosna i Hercegovina
Milan Dunović o izjavi Aleksandra Vučića: U moje ime, NE!
,

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović reagovao je na izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu te je izjavio da Vučić svojom izjavom "svjesno ili nesvjesno poistovjećuje cijeli srpski narod sa zločincima". Upitao se i zašto to predsjednik Srbije radi i u čije ime, ali u njegovo ime, NE.

screenshot-9

“Vučićeva izjava da Crna Gora Rezolucijom o Srebrenici želi staviti žig na svakog pripadnika srpskog naroda je problematična u mnogo čemu. Svjestan da je u Srebrenici počinjen, kako kaže ‘stravičan zločin’, ali izbjegavajući riječ genocid, manipuliše emocijama žrtava i negira presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu“, istakao je Dunović.

Svjesnost crnogorskog parlamenta da se suoči sa prošlošću, koju Vučić kritikuje, predstavlja civilizacijski i moralan čin. Ukoliko Vučić smatra da se ovakvom Rezolucijom stavlja žig na svakog pripadnika srpskog naroda, moram ga razuvjeriti“, dodao je.

Kako je naglasio Dunović, stavlja se isključivo žig na svakog zločinca.

On svojom izjavom svjesno ili nesvjesno poistovjećuje cijeli srpski narod sa zločincima. Zašto to radi i u čije ime, to je pitanje za njega. U moje ime, NE!“, zaključio je potpredsjednik Federacije BiH.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu “stavi kolektivni žig na svakog pripadnika našeg naroda”, jer je rezolucija uopštena i u njoj se “ne spominju pojedinci koji su počinili užasna djela”.

Izvor:n1

Ne propustite