HRKANJE MOŽE BITI OZBILJAN SIMPTOM: Kako ga prekinuti na prirodan način i kad treba ići kod ljekara

Zanimljivosti
HRKANJE MOŽE BITI OZBILJAN SIMPTOM: Kako ga prekinuti na prirodan način i kad treba ići kod ljekara
Hrkanje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, evo kad treba da se javite ljekaru!

Hrkanje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, evo kad treba da se javite ljekaru!

Skoro svaka druga odrasla osoba hrče i nemojte da vas zbog toga bude stid. To se dešava kad vazduh prolazi korz grlo, a opuštena resica vibrira i proizvodi reski zvuk koji mnoge iritira.

kosi-jastuk

Hrkanje može da ometa i vaš san, kako i da budi vašeg partnera, a čak i ako vam ono ne smeta previše, ne treba ga ignorisati. Moguće je da razlog bude i ozbiljan zdravstveni problem kao što su:

apneja (blokirani disajni putevi)
gojaznost
anatomske prepreke u ustima, nosu ili u grlu ili
neispavanost.

U drugim slučajevima, uzrok hrkanja može biti mnogo banalniji - ako je osoba pila alkohol pred odlazak na spavanje ili ako spava na leđima.

Načini da se zaustavi hrkanje zavise od toga šta ga je izazvalo.

Prije svega, proverite položaj u kojem spavate. Ako spavate na leđima, jezik sklizne niže u grlo i time blokira prolazak vazduha. Uvježbajte da spavate na boku, a da bi to išlo što lakše, opremite se dovoljnom količinom jastuka i postavite ih na odgovarajuće tačke.

Ako ipak ne možete da se naviknete, pokušajte da podignete gornji dio kreveta - dovoljno je da to bude za samo desetak centimetara. U posljednje vrijeme, blogerke koje su posvećene antiejdž procesima savjetuju spavanje na leđima, ali na uzvišenom uzglavlju koje postepeno odiže grudni koš tako da vam je glava vrlo visoko. Možda će i vama koristiti da isprobate ovako nešto.

Koristite dilatatore za nozdrve. Njih možete naći u obliku tračice koju pričvrstite na nos i povećate protok vazduha kroz nozdrve. Ako imate devijaciju nosa, porazgovarajte sa ljekarom o eventualnoj korekciji.

Izbjegavajte alkohol najmanje dva sata prije spavanja. Isto važi i za sedative - ako veštački opustite mišiće grla, to će samo pojačati hrkanje.

Dvije najvažnije promjene će uticati na vaš kompletan život i poboljšati zdravlje maksimalno - oslobodite se viška kilograma i prestanite da pušite. Koliko god da ovo zvuči lakše reći nego učiniti, vjerujte da za to i te kako postoje načini.

Od sredstava koji mogu da pomognu kod hrkanja, spominju se još i dentalne navlake - one malo pomjere vilice, pa i jezik tako da se hrkanje smanji. Ipak, mogu da budu vrlo neudobne i zato se savjetuje konsultacija sa ljekarom. Za one koji pate od apneje potreban je takozvani CPAP aparat - ova mašina nježno puše vazduh pod pozitivnim pritiskom, tako da drži disajne puteve spavaća stalno prohodnim.

Ne propustite