KAKO DA ZNATE DA LI BILJKA IMA PREVIŠE VODE? Ako ste pretjerali, saznaćete na OVAJ način!

Show
KAKO DA ZNATE DA LI BILJKA IMA PREVIŠE VODE? Ako ste pretjerali, saznaćete na OVAJ način!
-

Sobne biljke imaju različite potrebe za vodom, od paprati pa do fikusa.

Sukulenti, vole suhu zemlju dok paprati žude za vodom. Previše ili malo vode može da dovede da biljka uvene, pa budite oprezni i pratite kako izgledaju jer, one će vam same "reći" da nešto ne radite kako treba.

Koliko treba zalivati biljke?

Pretjerano zalivanje može da prouzrokuje truljenje korijena, a kad je koen skroz uništen, tad biljci više nema spasa. Važno je reagovati na prve znakove upozorenja koje vam vaša biljka šalje. Postoje znakovi da biljkama dajete više vode nego je potrebno.

Tlo je uvijek mokro na dodir

Zemlja u kojoj je cvijeće na prvi pogled se učini suvom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako stavite prst u tlo osjetite da je iznutra vlažna, nema potrebe stavljati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od posljednjeg zalivanja. Takođe, imajte na umu da biljke bi tebalo da budu u saksijama koje imaju rupe na dnu kako bi višak vode mogao da izađe.

petunije-1

Žuti listovi biljke

Žuto lišće jedan je od glavnih znakova prekomjernog zalivanja, ali listovi znaju da požute i ako biljka nema dovoljno vlage. I u ovom slučaju će vam test prstom otkriti pravu istinu - ukoliko je zemlja iznutra vlažna, tad su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suha ispod površine, tad vaša biljka žudi za malo vode.

Mekana stabiljka biljke

U tom slučaju svakako odmah prestanite sa zalivanjem jer je biljka na rubu truljenja. Mekana i pomalo gnjecava stabljika siguran je znak da joj više neće biti spasa ako nastavite da joj dajete vodu.

Insekti oko biljke

Komarci i drugi insekti obožavaju vlažnu zemlju, pa ukoliko primijetite da se motaju oko vaših biljaka, možda je vrijeme da smanjite doživljaje s vodom i zalivanjem.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Ne propustite