Mirko Šarović: Moramo stati iza suspendovanih radnika BHRT-a

Aktuelno
Mirko Šarović: Moramo stati iza suspendovanih radnika BHRT-a
-

Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a, PDP-a, DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poručio je da ovaj klub neće podržati Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za prošlu godinu niti njen programski i finanijski plan za 2021, te tako podržati suspendovane radnike i one za koje se najavljuje odgovornost.

Mirko Šarović je rekao novinarima da ima elemenata da se kaže da je na djelu “neka vrsta hajke”.

Mirko Šarović: SDS neće podržati izvještaj

"Izvještaj o radu BHRT-a i pitanje koje se odnosi na suspenziju radnika ove medijske kuće je jedno od rijetkih o kojima se mi, poslanici koji dolazimo iz Republike Srpske, slažemo. Ni mi iz SDS-a nećemo podržati izvještaj. Moramo stati iza suspendovanih radnika i onih za koje se najavljuje odgovornost. Mislim na urednike”, rekao je Šarović novinarima.

On je istakao da BHRT kao zajednička kuća treba da ima jednake aršine postupanja. Uz napomenuo da ranije nije postupano na isti način, da se dešavalo da se Republika Srpska zove RS ili manjim bh entitetom.

Saopštenje BHRT-a

Podsjećamo, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović danas je donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog.

Razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Republike Bosne i Hercegovine “takozvanom”, navedeno je.

“Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a”, navodi se u saopštenju.

(SRNA, N1)

Ne propustite