Biden obećao reći Putinu gdje su “crvene linije”

Svijet
Biden obećao reći Putinu gdje su “crvene linije”
Američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak da će reći svojem ruskom kolegi Vladimiru Putinu koje su "crvene linije", prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi, piše HIna.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u ponedjeljak da će reći svojem ruskom kolegi Vladimiru Putinu koje su "crvene linije", prigodom njihovog susreta na vrhu u srijedu u Ženevi, piše HIna.

“Ne želimo sukob s Rusijom, ali odgovorit ćemo ako Rusija nastavi sa svojim aktivnostima”, rekao je Biden na konferenciji za novinare po završetku samita NATO-a u Bruxellesu.

Integritet Ukrajine

Dva dana uoči vrlo očekivanog sastanka na vrhu, Biden je ocijenio da je Putin “inteligentan” i “tvrd”.

Posebno se osvrnuo na sudbinu ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog.

“Smrt Navaljnog bila bi još jedan znak da Rusija nema namjeru poštivati temeljna ljudska prava”, upozorio je.

“To bi bila tragedija. To bi samo pogoršalo odnose s ostatkom svijetu, i sa mnom”, dodao je.

Američki predsjednik također je osudio ruske agresivne akcije i naglasio da i on sam i NATO žele “poduprijeti teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

Rusija je anektirala Krim 2014. i podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine.

“Učinit ćemo sve što možemo da se Ukrajina uspije oduprijeti agresiji”, naglasio je Biden.

Ali također je upozorio da prijem Ukrajine u NATO, koji traži predsjednik Volodimir Zelenskij, ne ovisi o njemu već o odluci trideset članica Saveza.

Zelenskij je ranije u ponedjeljak kazao da od američkog predsjednika želi jasno “da” ili “ne” za plan pridruženja Ukrajine NATO-u.

Promjena Putinovog stava

“Moramo dobiti jasne datume i vjerojatnost toga za Ukrajinu”, kazao je na dan kada se održao samit lidera NATO-a u Bruxellesu. Kijev je izrazio nezadovoljstvo jer nije bio pozvan na taj sastanak.

U zajedničkom intervjuu za Reuters, AP i AFP, Zelenskij je kazao kako je dobio obećanje da Biden neće koristiti Ukrajinu kao sredstvo za cjenkanje na sastanku s Putinom.

Reuters je javio da je Biden rekao također da Ukrajina treba iskorijeniti korupciju i ispuniti druge kriterije da bi se priključila NATO-u.

“Činjenica je da se oni i dalje moraju boriti s korupcijom”, rekao je američki predsjednik. “U međuvremenu, učinit ćemo sve što možemo da Ukrajina dođe u poziciju da bude sposobna oduprijeti se ruskoj agresiji”.

Upitan o očekivanjima od samita u Ženevi, Biden je rekao da ne želi unaprijed otkrivati svoju strategiju pred “novinarima iz čitavog svijeta”.

Rekao je samo kako očekuje promjenu Putinovog stava jer će onda i svijet o njemu izmijeniti percepciju.

Nakon samita u Ženevi Biden i Putin neće imati zajedničku konferenciju za novinare, već će je Biden održati sam.

Ne propustite