Macron poručio Erdoganu: Francuska želi "krenuti naprijed" u odnosima s Turskom

Svijet
Macron poručio Erdoganu: Francuska želi "krenuti naprijed" u odnosima s Turskom
Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tvitu kako želi "krenuti naprijed" u vezama s Turskom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tvitu kako želi "krenuti naprijed" u vezama s Turskom ka zahtjevnim odnosima međusobnog uvažavanja nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvojica čelnika razgovarala su u ponedjeljak na marginama samita NATO-a u Briselu. To je njihov prvi susret otkako je spor između dvije zemlje dostigao vrhunac u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

Macron je izjavio kako želi da sve NATO saveznice daju čvrsto obavezivanje na vrijednosti, principe i pravila zapadnog vojnog saveza, saopćilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika razgovarali su u pitanjima Libije i Sirije, navodi Jelisejska palata. Macron je posebno optužio Tursku da izbjegava svoje obaveze jačanjem vojnog prisustva u Libiji i dovođenjem džihadističkih boraca iz Sirije.

Macron je također istaknuo da francuski sekularizam poštuje sve religije, među kojima i islam. Francusko predsjedništvo saopćilo je da je "pojašnjenje" potrebno u odgovoru na Erdoganove oštre kritike Macronovog stava prema islamu i muslimanima, kao i prijedlogu zakona francuske vlade o borbi protiv islamističkih radikala, prenosi AP.

 

Ne propustite