KRAJ JEDNE ERE: Benjamin Netanyahu više nije izraelski premijer, ali koliko dugo se nova koalicija na čelu s desničarom Naftalijem Bennettom može održati?

Svijet
KRAJ JEDNE ERE: Benjamin Netanyahu više nije izraelski premijer, ali koliko dugo se nova koalicija na čelu s desničarom Naftalijem Bennettom može održati?
Nakon 12 godina vladavine Benjamin Netanyahu više nije izraelski premijer.

Nakon 12 godina vladavine Benjamin Netanyahu više nije izraelski premijer.

Tijekom jučerašnjeg dana parlament je odobrio novu Vladu koju će predvoditi novi premijer, Naftali Bennett. Potpora za Bennettovu koaliciju bila je minimalna sa 60 glasova "za" i 59 glasova "protiv", a riječ je o zaista šarolikoj koaliciji koja uključuje sve od ljevičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka. Moglo bi se reći da je ova koalicija imala samo jednu zajedničku točku - ukloniti Netanyahua s vlasti. Sad su to i uspjeli, ali pitanje je kako će vladati dalje i kako će se uopće održati uz tolike interne razlike. Podsjetimo, ovo je ishod čak 4 prijevremena izbora koji su se u Izraelu održali tijekom zadnje dvije godine.

Je li ovo konačni kraj Netanyahua? On ne misli tako te poručuje kako se njegov povratak može očekivati i prije no što neki misle. "Ukoliko nam je suđeno da idemo u opoziciju ići ćemo, uzdignute glave, i bit ćemo tamo dok se ova koalicija ne raspadne", poručio je u govoru pred parlamentom prije no što je Bennett prisegnuo na novu funkciju.

Bennett (49) je ortodoksni Židov, desničar i multi-milijunaš koji se obogatio u tehnološkom sektoru. Ranije je najavljivao totalnu aneksiju palestinskih teritorija. Vjerojatno bi to sad i učinio da iza njega stoji snažnija Vlada, ali njegova stranka krajnje desnice, Yamina, dobila je svega 6 (od ukupno 120) zastupničkih mjesta na zadnjim izborima. To znači da će i Bennett, ako želi ostati premijer, morati supregnuti bar donekle vlastite stavove.

Podsjetimo, koalicijski dogovor je postignut na način da će se dio mandata premijer biti on, a zatim ga mijenja koalicijski partner, bivši TV voditelj Yair Lapid. Bennett će biti premijer do 2023., a zatim funkciju preuzima Lapid.

U svakom slučaju ovo jest kraj jedne ere, ali teško da će se puno promijeniti osim imena na vlasti. Netanyahu je vladao od 2009. godine, a bio je premijer i u jednom ranijem mandatu, od 1996. do 1999. godine. Naredni period mogao bi pak biti vrlo neizvjestan po njega pošto ga već duže vrijeme prate optužbe za korupciju. Na novim vlastima je sad koliko su voljni nastaviti obračun s njim (vjerojatno i ne baš previše).

Novom premijeru Bennettu još sinoć je čestitao američki predsjednik Joe Biden ističući kako se nada dodatnom jačanju odnosa između dviju država.
 

Ne propustite