NE JEDETE MNOGO, A DEBLJATE SE? Što prije provjerite zdravlje OVOG ORGANA ukoliko imate ove NEOBIČNE SIMPTOME

Zanimljivosti
NE JEDETE MNOGO, A DEBLJATE SE? Što prije provjerite zdravlje OVOG ORGANA ukoliko imate ove NEOBIČNE SIMPTOME
Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru.

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru.
 
Ukoliko ste primjetili da vam nikako ne polazi za rukom da se riješite viška kilograma iako ste značajno smanjili svoje porcije, ne bi bilo loše da provjerite u kakvom je stanju vaša štitna žlijezda, smatraju stručnjaci.

b-belly-pregnancy-732x549-thumbnail

U pitanju je važan organ koji stvara hormone zadužene, između ostalog, za regulaciju metabolizma, pa je gojenje jedan od važnih alarma za uzbunu.

Drugi simptomi nedovoljno aktivne štitne žlijezde su konstipacija i depresija, poteškoće da ustanete iz kreveta, gubitak kose, hladna stopala i šake, osjećaj umora... Ipak, ne morate imati sve simptome da biste provjerili hormone štitne žlijezde i što prije posjetiti endokrinologa - i jedan je dovoljan.

Ovi pokazatelji obično su znak hipotireoze, smanjene aktivnosti štitne žlijezde, do koje dolazi usljed nedostatka joda u ishrani, Hašimotovog tiroiditisa, ali i liječenja hipertireoze. Najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina, ali nije neobično ni da se dijagnostikuje kod mlađe osobe.

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite ljekaru, kao i da poradite na svojoj ishrani, odnosno uvedete u jelovnik više omega-3 masnih kiselina, vitamina B kompleksa, joda, selena, gvožđa...
 
Upamtite, iako je mršavljenje i zdraviji način života korisno smanjenje kalorijskog unosa, ono nije jedina tajna - bitno je paziti šta jedemo i u kojim koncentracijama. Preporučuje se da se uz svaki obrok unese bar malo proteina kako bi se "zavarala" glad, ali i da se pojača konzumacija antioksidanata. Naravno, tu je i fizička aktivnost, koja će podstaći proizvodnju endorfina i serotonina i ubrzati sagorjevanje masti.

Ne propustite