DOKTORICA NAŠLA RJEŠENJE ZA SVE BUDUĆE MAME: Kako da se riješite OŽILJAKA, STRIJA I MRLJA nakon trudnoće! Evo šta trebate uradit

Mame i bebe
DOKTORICA NAŠLA RJEŠENJE ZA SVE BUDUĆE MAME: Kako da se riješite OŽILJAKA, STRIJA I MRLJA nakon trudnoće! Evo šta trebate uradit
Donosimo najčešće probleme s kožom koje imaju nove mame i savjete stručnjaka što učiniti

Donosimo najčešće probleme s kožom koje imaju nove mame i savjete stručnjaka što učiniti

Promjene na koži neke su od najčešćih i najvidljivijih promjena koje dolaze s trudnoćom. Krivi su hormoni, a čim stigne beba većina žena zaboravi na ožiljke, strije, tamne mrlje i sl. Ali i nakon porođaja, tvoja koža kao i ostatak tijela i dalje se mijenja dok ne dođe u normalu. Donosimo najčešće probleme s kožom koje imaju nove mame i što mogu učiniti s time.

Višak kože
Nakon što je tvoj trbuh rastao devet mjeseci moglo bi proći neko vrijeme prije nego tvoja koža dobije stari sjaj i elastičnost. Čak i ako si se uspješno riješila viška sala na trbuhu, višak kože je normalan, pogotovo za žene koje su bile trudne više od jedanput. Također, ovisi i o tome koliko si dobila kilograma u trudnoći, tvojim genima i fizičkoj aktivnosti prije i nakon trudnoće. 

stri
Ginekologinja dr. Michele Hakakha, jedna od autorica knjige "Expecting 411: The Insider's Guide to Pregnancy and Childbirth", objašnjava što može pomoći koži da se vrati na staro u nekoliko mjeseci. "Zdrava prehrana s bjelančevinama i masnoćama pomoći će da tijelo bude hidratizirano i kod obnove kolagena. 'Spor, ali siguran' pristup vježbanju trbušnih mišića također može smanjiti kožu na trbuhu. Međutim, postoje žene čija koža se ne vraća bez obzira što čine. U tom slučaju treba razmisliti o abdominoplastici, ako je završila s rađanjem", objasnila je Hakakha za Smartparenting.

Ožiljak od carskog reza
Carski rez ostavlja trajan ožiljak, ali može biti manje vidljiv tijekom godina. "Ključ za manju vidljivost ožiljka je tretiranje koje počinje što ranije", objašnjava Debra Jaliman, dermatologinja s Medicinskog fakulteta Mount Sinai uz New Yorka, za Parents. Provjeri brineš li se pravilno za ranu. Istraživanja pokazuju da proizvodi s ekstraktom luka mogu pomoći kod regeneracije kolagena i smirivanje ožiljka. Pitaj svog dermatologa za kreme koje mogu pomoći kod manje vidljivosti ožiljka,prenosi miss7mama.24sata.hr.

Strije
Isto kao i kod ožiljka od carskog reza, strije su trajni "ožiljci trudnoće" koji nikad ne odlaze. Strije se dobivaju na trbuhu kako beba raste i od crvenih postaju svjetlije kako vrijeme prolazi. Ponovno, najvažnije je njegu početi vrlo rano. Aktivni sastojak koji može pomoći je retinol (A vitamin). "Izgrađuje kolagen, učvršćuje vlakna koja su rastrgana dok se koža rastezala", objašnjava dr. Jaliman. Međutim, retinol se ne preporučuje ženama koje doje.

Tamne mrlje
Okomita tamna crta na trbuhu nestat će nekoliko mjeseci nakon porođaja. Kod mnogih žena, mrlje na koži mogu ostati. Vrlo je važno svakodnevno koristiti kremu za sunčanje (najmanje faktor 30) . Ako koristiš kontracepcijske pilule, pitaj svog liječnika za one koje sadrže samo progesteron jer estrogen može pogoršati stanje.

"Za dojilje je vrlo važno da jedu hranu s manje vitaminima C, E i A kako bi im koža bila sjajnija i svježa", objašnjava Holly Sherrard iz kanadskog međunarodnog Dermal Instituta. Nove mame koje ne doje mogu koristiti sapun za lice s kojičnom kiselinom, kreme za izbjeljivanje. Dermatološki postupci kao što su kemijski piling također može pomoći.

Može li se ukloniti trudnička maska?

Kapilare i vene
Popucale kapilare i proširene vene sigurno će se poboljšati ili čak nestati kad izgubiš kilograme dobivene u trudnoći. Kod crvenih crtica koje izgledaju kao paukova mreža odnosno kapilara, Sherrard preporučuje ekstrakt maline i bioflavonoide. Za glatku kožu može pomoći shea maslac, maslinovo ulje i biljna ulja. Laserska terapija je također opcija za liječenje proširenih vena, ali se može učiniti tek šest mjeseci nakon poroda.

Tvoji hormoni trebaju vrijeme nakon poroda kako bi se vratili na normalnu razinu, pa koža može reagirati. Žene koje su imale akne tijekom trudnoće mogu nakon porođaja imati kožu bez mane, a one koje se tijekom trudnoće imale glatku kožu mogu dobiti akne. Suhoća koža je također jedan od problema. Pravilna njega najbolji je lijek za akne. Dermatolog iz Toronta, dr. Paul Cohen objasnio je da proizvodi s benzoil peroksidom mogu pomoći kod začepljenih pora, a to je sigurna opcija za mame koje doje.

Ne propustite