Izvještaj o stradanju u Srebrenici, Dodik kaže da je odbačen termin genocid

Aktuelno
Izvještaj o stradanju u Srebrenici, Dodik kaže da je odbačen termin genocid
-

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina, saopšteno je nakon sjednice.

U saopštenju i tokom konferencije za novinare nakon sjednice nije saopšten tačan datum objavljivanja Izvještaja za koji je navedeno da je na 1.000 stranica i u kome se, kako je rečeno, odbacuje termin “genocid u Srebrenici”.

Izvještaj je obuhvatio sva dešavanja u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina, a nalazi Izvještaja usmjereni su prema pomirenju, istini i miru među narodima, rekao je predsjednik Komisije koja je radila na Izvještaju, izraelski istoričar Gideon Greif.

Greif ponosan na Izvještaj

“Neću sada da ulazim u detalje tog Izvještaja, želim samo da kažem da sam veoma ponosan što sam bio u mogućnosti da predstavim ovaj Izvještaj na kojem smo radili nekoliko mjeseci. U svom radu bili smo slobodni i rukovodili smo se istinom, pravdom i činjenicama”, kazao je Greif nakon sjednice.

On je rekao i da na Komisiju prilikom istraživanja i sačinjavanja Izvještaja nije bilo nikakvih pritisaka, a da su sva istraživanja objavljena u Izvještaju zasnovana na naučnim standardima i metodologiji. Kazao je i da je na Izvještaju radilo deset stručnjaka iz više zemalja.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković podsjetio je da je Narodna skupština Republike Srpske 2018. godine odbacila Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i od Vlade tražila da taj Izvještaj stavi van snage i formira međunarodnu komisiju koja će na nepristrasan način tretirati dešavanja u i oko Srebrenice u periodu 1992–1995. godina.

“Ne govori se samo  ostradanju jednog naroda”

On je način donošenja i usvajanja na Vladi tog Izvještaja nazvao “volšebnim”.

“Tada je naloženo Vladi RS-a da se formira međunarodna nezavisna grupa koja će uraditi jedan nepristrasan, stručan izvještaj koji će ići u pravcu pomirenja, iznoseći istinu za dešavanja u i oko Srebrenice, ali ne samo za period jul ‘95. već za period 1992–1995. I stradanje svih naroda na tom području, ne samo stradanje jednog naroda”, rekao je Višković.

Komisija je u svom radu, rečeno je novinarima nakon posebne sjednice Vlade, pregledala više od 10.000 stranica međunarodnog medijskog sadržaja o Srebrenici pisanog za vrijeme rata i “zaključeno je da je mnogo stvari napisano u suprotnosti sa onim što se realno dešavalo na terenu”.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, navela je kako je i dalje prisutno pokušavanje sprečavanja rasprave na ovu temu jer se “nastoji očuvati davno koncipirana istina”.

“Nikad nije kasno da se traga za istinom i da se dođe do istine. Namjera nije da se bilo ko uvrijedi ili omalovaži, ni da se umanje patnja, bol i sve ono što je vezano za žrtve, ali namjera jeste da se sveobuhvatno posmatra sve to što se dešavalo na tom prostoru i to kako su stradali i jedni i drugi”, rekla je Cvijanović.

Dodik o Izvještaju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je kako je Izvještaj važan dokument za RS i srpski narod.

“Ova komisija termin ‘genocid’ odbacuje, jer smatra da za tako nešto nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu i da je kvalifikacija genocid dio satanizacije prema Srbima. U skladu sa tim, Republika Srpska stoji čvrsto na stanovištu da trajno odbaci takvu kvalifikaciju”, kazao je Dodik, navodeći kako “smo mi Srbi izgubili medijski rat u procesu raspada Jugoslavije”, ali da to ne stavlja okove da se bori za istinu.

Neki od članova komisije prethodno su također javno iznosili sumnju u sudski utvrđene činjenice o dešavanjima u Srebrenici.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno više od 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i pet doživotnih kazni. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je Međunarodni sud pravde odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

Stručnjaci: Formiranje Komisije je revizionizam

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji u februaru 2019. godine potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu su kritizirali osnivanje dvije komisije, one za Srebrenicu i za utvrđivanje stradanja Srba u Sarajevu, koji je objavljen u aprilu 2021. godine, smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

BIRN BiH ranije je objavio tekst u kome su provjeravane činjenice o ovom izvještaju.

Dodik je nakon sjednice rekao da Republika Srpska prihvata činjenicu da su u Srebrenici stradali i Srbi i Bošnjaci kao i mnogo djece, i da za to svi koji su odgovorni moraju da odgovaraju.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković najavio je da će Izvještaj Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina uskoro biti dostupan javnosti na stranici Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Ranije je najavljeno da će Izvještaj biti objavljen u proljeće 2020. godine, ali je taj rok pomjeran.

(Detektor.ba, N1)

Ne propustite