Albanija ušla u Vijeće sigurnosti UN-a

Region
Albanija ušla u Vijeće sigurnosti UN-a
-

Albanija se našla među pet zemalja koje su Ujedinjene nacije izabrale za nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti. Pored Albanije - Brazil, Ujedinjene Arapske Emirate, Ganu i Gabon našle su se u VS-u.

Dobijanje mesta u 15-članom Vijeću sigurnosti smatra se vrhuncem dostignuća za mnoge zemlje. To im daje jak glas o pitanjima o međunarodnom miru i bezbijednosti.

Albanija će prvi put biti u Vijeću sigurnosti, a Brazil 11. put, čime će ta zemlja biti izjednačena sa Japanom po tome koliko puta je bila u tom tijelu na dvogodišnjem mandatu.

Tri zemlje su se takmičile za dva mjesta koja pripadaju Africi. Ali se Kongo povukao u ponedjeljak.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir objavio je rezultate tajnog glasanja. Te je čestitao pobjednicima.

Novoizabrani članovi VS UN-a počinju mandat 1. januara. Tada će zamijeniti pet zemalja čiji dvogodišnji mandat ističe 31. decembra – Estoniju, Niger, Sent Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam.

Oni će se pridružiti stalnim članicama Vijeća. SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska i pet nestalnih članica izabranih prošle godine – Indija, Irska, Kenija, Meksiko i Norveška.

Prije koronavirusa zemlje koje su kandidati za mjesta u Vijeću sigurnosti pozivali su ambasadore u bogate posjete svojim zemljama. Organizovali večere i prijeme, a visoki vladini zvaničnici širom svijeta lobirali su za glasove. Međutim, pandemija je sve to skratila od marta 2020. godine.

Prošle godine je izbor za nove članice VS-a održan pod vrlo različitom procedurom glasanja zbog pandemije COVID-19. Umjesto da ambasadori 193 zemlje članice Generalne skupštine budu zajedno za izbor, usvojena je nova procedura. Ambasadori su dolazili u različita vremena koja su im određena. Da bi se izbjeglo veliko okupljanje. I glasali su ne samo za nove članice Vijeća sigurnosti nego i za druga mjesta.

Poslednjih mjeseci Generalna skupština se sastaje lično. Dozvoljeno je samo po dvoje diplomata iz svake zemlje. Tako da su danas ambasadori mogli da stave svoj glas jedan za drugim u veliku kutiju.

Čak iako neka zemlja nema protivkandidata mora da dobije glasove dvije trećine zemalja članica koje su glasale da bi osvojila mjesto u Vijeću sigurnosti.

U današnjem glasanju Gana je dobila 185 glasova, Gabon 183, Brazil 181, Ujedinjeni Arapski Emirati 179 i Albanija 175.

Ne propustite