EU preusmjerava 18 miliona eura iz IPA II za ekonomski oporavak BiH

Vijesti
EU preusmjerava 18 miliona eura iz IPA II za ekonomski oporavak BiH
-

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog dopune I Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2019. između Evropske unije (EU), koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Evropska unija tom dopunom želi osigurati sredstva kako bi bio podržan ekonomski oporavak BiH nakon pandemije COVID-19, uvođenjem dvije nove akcije, i to "EU4 mala i srednja poduzeća" s budžetom 14 miliona eura i "EU4Trade" s budžetom četiri miliona eura. Ova sredstva preusmjerena su iz  akcija "EU4Energy" i "EU4Transport".

Istovremeno, ukupna vrijednost godišnjeg akcionog programa za BiH ostaje ista i iznosi 85.490.154 eura, kao i ukupan doprinos EU u iznosu 81.898.200 eura.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog te dopune Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ne propustite