ŠUMI LI VAM ILI ZVONI U UŠIMA? To je simptom koji ukazuje na ANEMIJU, evo o čemu morate paziti

Zanimljivosti
ŠUMI LI VAM ILI ZVONI U UŠIMA? To je simptom koji ukazuje na ANEMIJU, evo o čemu morate paziti
Manjak željeza je stanje kada tog minerala nedostaje u organizmu i može voditi do anemije.

Manjak željeza je stanje kada tog minerala nedostaje u organizmu i može voditi do anemije. Mogu se razviti simptomi i voditi do komplikacija pa je iznimno važno na vrijeme prepoznati simptome. Jedna stvar na koju morate paziti je i - uho.

„Nedostatak željeza, koji za najčešći uzrok ima lošu i neuravnoteženu prehranu, može dovesti do anemije. Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog sljedećih razloga: kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sustava, pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedica drugih bolesti“, objašnjava Tomislav Živko, mag. pharm. dipl. ing. agr,prenosi Večernji.

Željezo je esencijalni element svih živih organizama i sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima, pa i prijenosu kisika. Manjak željeza se stvara kada tijelo nema dovoljno ovog minerala da bi proizvodilo hemoglobin, a on je dio crvenih krvnih zrnaca koji krvi i daju boju, a u ovom se slučaju onemogućuje tim zrncima prijenos kisika kroz tijelo. Dakle anemija znači da nemate dovoljno krvnih zrnaca da budete zdravi.

images

Jedan je znak tinitus koji uzrokuje zvonjavu u ušima. Nije jasno što uzrokuje ovu poveznicu, ali ona postoji, prema riječima stručnjaka sa sveučilišta Maryland. Drugi signali koje tinitus može uzrokovati su šum i zvonjavu u uhu. No to nije jedini simptom koji može biti posljedica anemije pa pripazite i na sljedeće:

Blijeda koža
Umor
Maglica u glavi
Preskakanje srca
Kratki dah
Manje očiti simptomi:

Gubitak kose
Glavobolje
Povraćanje
Poteškoće s gutanjem
Čirevi ili rane na usnama

Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici, pojasnila je Prof. dr. sc. Antica Duletić-Načinović, dr. med., specijalistica hematologije, te dodala: Osobe s kroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije.

Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom. Normalna trudnoća dovodi do značajnih promjena u gotovo svakom organskom sustavu s ciljem prilagodbe trudnice potrebama djeteta. Tijekom trudnoće razvija se fiziološka anemija, koja je posljedica nerazmjerno većeg porasta volumena plazme u odnosu na porast mase eritrocita i koncentracije hemoglobina.

Trudnice kod kojih se potvrdi koncentracija hemoglobina niža od 110 g/L zahtijeva dijagnostičku obradu. Nadalje, postoji predrasuda da su vegetarijanci i vegani češće anemični.

Oni su svakako u većoj opasnosti da razviju manjak željeza zbog specifične prehrane, međutim najčešće su dobro educirani, uglavnom uzimaju suplemente ili paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 iz drugih izvora ako ne žele jesti meso.

Nadalje, potvrđeno je da alkoholizam povećava manjak folata. Mnoge su anemije (hemoglobinopatije) nasljedne, a neki lijekovi izazivaju hemolizu. Valja naglasiti da sve kronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Nalaz koncentracije željeza u serumu nizak je u obje vrste anemije, no kod anemije zbog kronične bolesti željezo u serumu je nisko zbog poremećaja u metabolizmu željeza. U tijelu tada postoji dovoljna količina željeza, ali se ono ne može adekvatno iskoristiti. Terapija željezom u tim slučajevima može biti i štetna, potrebno je liječiti osnovnu bolest, što će dovesti do poboljšanja vrijednosti hemoglobina.

Kako si pomoći?

• Prehrana treba biti bogata voćem, mesom, ribom, orašastim plodovima.
• Pokušajte barem trideset minuta dnevno biti fizički aktivni.
• Uzimajte vitamin C - poboljšava apsorpciju željeza.
• Izbjegavajte masnu i jako slatku hranu.
• Krvna pretraga jedini je vjerodostojni indikator manjka željeza u krvi.
• Stres i sjedilački način života pogoduju razvoju anemije.  

Ne propustite