DRŽAVNI NUKLEARNI POGON ZA PROIZVODNJU KRIPTOVALUTA S CILJEM KVANTNOG SKOKA: Ukrajina je "sila divljeg istoka" koja je hrabro zakoračila u rizik i ako joj upali zavidjet će joj cijeli svijet

Svijet
DRŽAVNI NUKLEARNI POGON ZA PROIZVODNJU KRIPTOVALUTA S CILJEM KVANTNOG SKOKA: Ukrajina je "sila divljeg istoka" koja je hrabro zakoračila u rizik i ako joj upali zavidjet će joj cijeli svijet
Mnogi pojedinci, od malih igrača pa sve do multimilijunaša, nisu ostali imuni na "kripto-groznicu" koja je ove godine eksplodirala.

Mnogi pojedinci, od malih igrača pa sve do multimilijunaša, nisu ostali imuni na "kripto-groznicu" koja je ove godine eksplodirala. Sve vodeće kriptovalute, ne samo monolitni Bitcoin, od početka godine su snažno rasle i neki su zaradili (ili oplodili) popriličan novac. Jasno, vječnog rasta nema ni u najljepšem investicijskom snu pa tako ni u ovom. Negdje od sredine prošlog mjeseca nalazimo se u, reći će neki (optimistični), "korekciji tržišta", drugi (pesimisti) tvrde da je najbolje već iza nas... I zaista, toliko spominjani Bitcoin se krajem ovog proljeća doslovno prepolovio te je pao s visine od iznad 60,000 USD natrag na 30,000 USD (te sad kruži u rangu između 30K i 40K, ali nikako da probije gornju barijeru - između ostalog zbog poplave loših vijesti i prečestog spominjanja regulacije tržišta).

No, kod investiranja najčešće spominjemo bogate i siromašne pojedince i sve one između, ali tu su i institucije - uključujući i one najveće koje imamo, same države! Ovog tjedna predsjednik Salvadora objavio je kako će Bitcoin pretvoriti u legalno platežno sredstvo te je tako stavio svoju zemlju na kartu kripto-svijeta, ali nije jedini. Jedna još puno veća zemlja sve ovo pomno prati već neko vrijeme i sprema se za velike poteze: Ukrajina.

Ukrajina ima velike planove, a ako ih sve ostvari mogla bi uskoro postati prava kripto-velesila! Pogledajmo o čemu se sve radi...

Uskoro bi uz nuklearnu elektranu u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine mogla osvanuti nova tvornica, novi veliki pogon, a ono što će se tamo "proizvoditi" posve je virtualno. Da, uz najveću nuklearnu elektranu u Europi gradi se tvornica za "rudarenje" Bitcoina. Podsjetimo, proces rudarenja kriptovaluta je način na koji iste nastaju - koristi se računalna snaga, često poprilična snaga, kroz koju se zatim stvaraju novi virtualni novčići. Usput rudarenje koristi i za cjelokupno održavanje decentraliziranog sustava na kojem se nalaze kriptovalute i kojima se tamo trguje.

Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi oko 700 milijuna USD, a potpisan je još prošle godine između ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju, Energoatom, i privatne firme H2. Dakle, uz veliku proizvodnju ovdje se sad podiže i jedan popriličan potrošač energije ("rudarenje" kriptovaluta već se našlo na meti oštre kritike zbog činjenice da se ulaže velika količina energije u isto).

Dakako, kad spominjemo ukrajinsku nuklearnu energiju prva asocijacija će još dugo vremena biti katastrofa u Černobilu iz 1986. (iako se radi o elektrani na sasvim drugom kraju Ukrajine, blizu bjeloruske granice). Ovog puta ukrajinska nuklearka mogla bi postati sinonim nečeg drugog, jedne nove vrste ekonomije i financija.

Jasno, izgradnja pogona za rudarenje Bitcoina neposredno uz nuklearku je idealno mjesto, a i ekološki puno prihvatljivije rješenje od prakse koja se primjerice provodi u Kini.

Dakle, Ukrajina pokreće neku vrstu skupog pilot-projekta? Projekta da, ali nipošto ne pilot - naime, još jedna tvornica za rudarenje Bitcoina već se gradi uz drugu ukrajinsku nuklearku, Rivne na zapadu zemlje. U tom projektu su tri igrača, još jednom imamo ukrajinski Energoatom, a ovog puta uskaču i lokalne vlasti te nizozemska kompanija Bitfury koja se specijalizirala za izgradnju Bitcoin infrastrukture.

Za Ukrajinu ovo nije ulazak u nepoznate vode. Na prostoru Ukrajine već djeluje oko 100 kompanija u sektoru kriptovaluta.

Jasno, i ovaj projekt ima svoje "sumnjive" aspekte pa se tako na popisu investitora u projekt kod Zaporožja navode i akteri kao što su Yom Capital i još neke firme s Cipra koje su zapravo registrirane na Malti, ali prema istraživanju pojedinih novinara njihovi uredi se nigdje ne mogu pronaći izuzev pokojeg praznog poštanskog sandučića.

Dobro, na stranu taj aspekt, ovo je projekt u koji itekako ulazi i sama Ukrajina kao država (neki je zbog toga već nazivaju "silom divljeg istoka"), a njihovo ministarstvo digitalne transformacije pripremilo je dokument pod nazivom "Virtualna imovina Ukrajine" u kojem se navode razni veliki planovi. Između ostalog jedan od ciljeva je Ukrajinu pretvoriti u "top destinaciju" za kriptovalute.

U vrijeme dok se druge zemlje prijete regulacijama i zabranama ovo bi Ukrajini mogao biti jako mudar potez jer će, kako je već određeno, niskim stopama poreza privući brojne kompanije koje se bave kriptovalutama, a možda se i obični investitori počnu zanimati za ukrajinsko državljanstvo ako u matičnim zemljama budu udareni s visokim porezom na dobit od svojih (često stresnih i volatilnih!) kripto-investicija.

Koliko je konkurentan ukrajinski porez? Vrlo. Kompanije koje se bave kriptovalutama plaćaju porez od samo 5% te su izuzete od plaćanja PDV-a. I to nije sve - pojedinci također plaćaju 5%, ali imaju poček sve do kraja 2025. godine.

Zamjenik ministra digitalnih transformacija, Aleks Bornjakov, komentirao je: "Imamo veliki talent i snažnu zajednicu blockchain developera u Ukrajini. Angažirali su se oko trenda kriptovaluta brže nego ljudi u mnogim drugim zemljama i do sad su već pronašli načine kako izgraditi biznise oko kriptovaluta".

Sve to se i vidi na konkretnim brojkama. Dnevni transakcijski volumen u kriptovalutama u Ukrajini iznosi između 150 milijuna USD i 200 milijuna USD.

Rekli smo da na prostoru Ukrajine već djeluje oko 100 kompanija koje se bave kriptovalutama. Koliko ih još može biti kad se pokrenu ovi projekti? Bornjakov je vrlo optimističan te ističe: "Kada usvojimo ovaj zakon Ukrajina će postati jedna od top svjetskih destinacija za kriptovalute. Nema puno zemalja koje su prijateljski nastrojene prema kriptovalutama tako da kompanije idu tamo gdje je klima povoljnija. Uz usvojeni zakon procijenjujemo da će Ukrajina postati dom za oko 2000 firmi koje se bave kriptovalutama".

A kakve su to točno "kripto-kompanije"? Čime se zapravo bave? Većinom je riječ o legitimnim developerima koji se bave izgradnjom kompleksnih blockchain sustava kao što su transakcijski zapisi. Bez da ulazimo u detalje dovoljno je reći ovo - kompletna kripto-infrastruktura je golema i ima i više nego dovoljno posla za one koji je razumiju jer za razliku od klasičnih sustava može biti nadograđivana teoretski u nedogled.

Naravno, nisu svi "dobri dečki". Prošle godine jedna firma, Milton Group sa sjedištem u Kijevu, na prijevaru je navukla ljude diljem svijeta da investiraju novac u lažne kriptovalute. Bila je to velika operacija koju su iz Kijeva vodili skupina Gruzijaca i Izraelaca. Pokušalo se pokrenuti i Interpol, ali za sada još nitko nije osuđen.

A tko je vlasnik kriptovaluta u Ukrajini? To je zanimljiva priča. Većinom Bitcoin i druge valute u svojim "virtualnim džepovima" drže vladini dužnosnici, a ponajviše iz ministarstva obrane i državne policije! No, i mnogi zaposlenici u državnim službama su entuzijastično prigrlili kriptovalute te mnogi od njih imaju ponešto. Prema podacima iz ožujka ove godine zaposlenici u ukrajinskom javnom sektoru zajedno imaju 46 351 Bitcoin što je oko 1.7 milijardi USD. Najveći pak vlasnik Bitcoina je zamjenik u gradskom vijeću grada Dnjepropetrovsk, Mišalov Vjačeslav Dmitrijević koji ima oko 700 milijuna USD u Bitcoinu. To su ogromne brojke ako se uzme u obzir da je prosječna mjesečna plaća državnog službenika u Ukrajini oko 450 USD! Govorimo o Ukrajini, zemlji koja se u isto vrijeme dok gradi kripto-pogone nada da će joj MMF ove godine odobriti kredit u iznosu od 2.2 milijarde USD.

Ukrajina svakako nije bogata zemlja, ali ako im ovaj rizik uspije mogli bi skočiti na poziciju visoko-tehnološke zemlje što bi bila izuzetna priča, pravi kvantni skok na jednu višu razinu, a nema toga što se u kripto-svijetu više slavi od siromašnih koji su na kripto-riziku otišli u neke nove sfere!

Ne propustite