Dodik: Uredba Bijele kuće je nedemokratska

Aktuelno
Dodik: Uredba Bijele kuće je nedemokratska
-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Neslonom da Uredba Bijele kuće koja se odnosi na Zapadni Balkan, nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu, Dodik je iznio stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je riječ o BiH.

Dodik je ukazao da je mišljenja da su bošnjački političari u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog.

Dodik je ambasadoru Nelsonu prenio da je povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini.

U atmosferi povjerenja, istakao je Dodik, biće lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Ne propustite