U kojim zatvorima bi ratni zločinac Mladić mogao služiti kaznu

Aktuelno
U kojim zatvorima bi ratni zločinac Mladić mogao služiti kaznu
-

Sudski mehanizam, ili kako se ranije nazivao Haški tribunal, ima ugovor sa ukupno 17 europskih zemalja u koje se šalju svi oni koji su pravosnažno osuđeni pred ovim sudom.

Tako bi ratni zločinac Ratko Mladić, koje je juče izrečena pravosnažna kazna doživotnog zatvora, mogao da služi robiju u čak nekoliko europskih država. Ako zanemarimo zatvor Scheveningen u Haagu, u kome se nalazi najviše haških optuženika i osuđenika, Mladić bi mogao da se nađe u nekoliko drugih, s obzirom da presuđeni svoje kazne izdržavaju u zatvorima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, ali i Danskoj, Estojini, Finskoj i Francuskoj.

Tako je ratni zločinac Sreten Lukić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, svoju kaznu izdržavao u Poljskoj. Ipak, Lukić je nedavno vraćen iz Poljske u sudski pritvor u Scheveningen, piše Nova.rs.

Sa druge strane, u zatvoru Tart u Estoniji nalaze se ratni general Vojske RS Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civila u opkoljenom Sarajevu.

Takođe, general Vojske RS i presuđeni ratni zločinac  Radislav Krstić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, nalazio se u zatvoru u Velikoj Britaniji. Ipak, i on je u jednom trenutku vraćen u hašku ćeliju.

I u zatvoru u Njemačkoj ima haških osuđenika. Tamo kazne izdržavaju general Vojske RS i presuđeni ratni zločinac Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotnu kaznu robije zbog uloge koju je imao u opsadi Sarajeva, i Dragoljub Kunarac, ratni zločinac iz Foče.

Možda i najpoznatiji haški osuđenik i ratni zločinac, bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić, nedavno je prebačen iz Haga u britanski zatvor na ostrvu White, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmoutha.

Zatvor na ostrvu White postoji od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji.

Podsjećamo, ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora i time je potvrđena je prvostepena presuda.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite