Podsjećanje kako su se 'skrivali' Mladić i Tolimir: Ljubakanje u sred Beograda braće po zločinu (VIDEO)

Aktuelno
Podsjećanje kako su se 'skrivali' Mladić i Tolimir: Ljubakanje u sred Beograda braće po zločinu (VIDEO)
.

Ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je 8. februara 2016. u Haagu. U aprilu 2015. godine u Haaškom tribunalu osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Vojske RS Ratka Mladića, kojem je jučer potvrđena doživotna robija.

Tolimir je na doživotni zatvor osuđen 2012. godine zbog komandne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja, kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi - kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a. Svjedoci su ga tokom suđenja u Haagu opisali kao "desnu ruku" Ratka Mladića, njegove "oči i uši".

12. decembra 2012., proglašen je krivim po šest od sedam točaka optužnice, te mu je kako smo već i naveli izrečena kazna doživotnog zatvora. Prošle godine pravomoćna presuda potvrdila je ovu kaznu, iako je odbacila prvostepenu presudu da se genocid dogodio i u Žepi.

Još 2009. godine politički magazin "60 minuta" prikazao je ekskluzivne snimke tadašnjeg bjegunca Ratka Mladića, koji se "skrivao" u kući na Košutnjaku (Beograd). Tu je Mladić, što se može vidjeti i iz snimka živio sasvim normalno, iako su srbijanske vlasti u to vrijeme tvrdile da uveliko tragaju za njim.

Veoma zanimljiv dio na ovom snimku možete pogledati od 6:30 minuta, kada se pojavljuje i njegova desna ruka, Zdravko Tolimir. To definitivno potvrđuje da ovi dokazani zločinci nisu se baš skrivali, te da su bili sigurni u Srbiji. Bila su to braća po zločinu, baš kao što reče tadašnji urednik pomenutnog magazina Bakir Hadžiomerović. Pogledajte...

Podsjećamo, Mladić je uhapšen 26. maja 2011. u Lazarevo kod Zrenjanina, dok i dalje vlada misterija gdje je zapravo privede Tolimir. Dok su pojedinci tvrdili da se to desilo u Bosni, Mladićeva desna ruka govorila je da je uhapšena u Srbiji.

(Mirza Hadžijusufović, Novi.ba)

Ne propustite