Nokti kao UPOZORENJE: Problem u ishrani ili zlokobna bolest, IZGLED VAŠIH NOKTIJU može biti simptom

Zdrav život
Nokti kao UPOZORENJE: Problem u ishrani ili zlokobna bolest, IZGLED VAŠIH NOKTIJU može biti simptom
,

Evo kako da znate šta nije u redu sa vašim noktima

Slabi, mekani na dodir ili lako lomljivi nokti mogu biti znakovi upozorenja za brojne zdravstvene probleme. Nutricionista iz Sidneja Fiona Tak kaže da promjene na našim noktima mogu da nagovijeste probleme u našem organizmu, a sljedeći simptomi te bolesti bi se pokazali tek nedjeljama kasnije.

Fijona tvrdi da joj je sastanak sa manikirkom "spasio život" nakon što je ona primjetila promjenu na noktima i nagovarila je da uradi testove. Otkrilo se da ima rak pluća.

Nutricionistkinja je rekla da postoji nekoliko jednostavnih znakova kojih bi trebgalo svi da budu svjesni, zato što nagovještavaju probleme, koji mogu biti različiti, od nedostatka hranjivih materija u organizmu do zlokobnih bolesti. Dodala je da je uvijek važno razmotriti da li je spoljni faktor uticao na nokat, poput vještačkih noktiju, ili slučajnih fizičkih oštećenja.

0n3vn5rneii41

Bijele mrlje ili linije

Zdravi nokti su obično prirodno ružičaste boje, ali ako se ta boja pretvori u blijedu ili u plavu, to može biti znak loše cirkulacije. Promjena boje takođe može nagovijestiti nedostatak gvožđa u tijelu, što je relativno lako nadomještivo odgovarajućom istranom. Konzumiranje crvenog mesa bi pomoglo u povećanju nivoa gvožda u krvi.

Jedna od najčešćih promjena na noktima, pojava bijelih mrlja, obično ukazuje na nedostatak cinka i kalcijuma. Da bi se smanjio nedostatak Fiona predlaže kunzumiranje mliječnih proizvoda i lisnatog zelenog povrća za kalcijum, a sjeme bundeve, ribe i crvenog mesa za cink.

Blijeda ili plavičasta boja

Male vertikalne linije na noktu

Tanke neravnine ili vertikalne linije mogu da ukazuju na probleme u crijevima. Sami nokti ne dobijaju dovoljno hranjivih sastojaka, što može značiti da se vitamini ne absorbuju tokom varenja. Generalno, sve neravnine ili linije na noktu ukazuju na manjak određene hranjive materije, zato kada ugledate to obavezno preorganizujte svoju ishranu, i počnite sa unošenjem veće količine vitamina i minerala.

Ne propustite