ZNAK OZBILJNOG PROBLEMA! Grč može ukazivati na niz OZBILJNIH STANJA, evo kad ga NE SMIJETE IGNORISATI!

Zdrav život
ZNAK OZBILJNOG PROBLEMA! Grč može ukazivati na niz OZBILJNIH STANJA, evo kad ga NE SMIJETE IGNORISATI!
.

Grčevi u mišićima pojavljuju se zbog previše naprezanja ili čak sjedenja ili spavanja u neugodnom položaju, no ponekad mogu samo ukazivati na puno veći i ozbiljniji problem.

Ukoliko grč uzrokuje nesanicu, smanjuje koncentraciju, ‘veže’ vas za krevet, stvara razdoblja tijekom dana kad ne možete ništa činiti, značajno ste usporeni, ne možete hodati, razgovarati ili obavljati osnovne poslove, vrijeme je da posjetite liječnika.

muscle-cramp-in-calf-royalty-free-image-1616184510

Normalni grč ne traje više od 15 minuta, a kad traju duže ili je učestaliji, mogu biti znak ukliještenog živca, izrasline na jajniku, stegnute arterije, nedovoljne cirkulacije.

Grč može ukazivati na krvni ugrušak, koji može biti opasan ako uđe u krvotok. Stoga dobro promotrite bolno područje i provjerite postoje li otekline, crvenilo, osip ili obezbojenje. Bol u cijeloj nozi možete osjećati i zbog hernije diska.

Ukočenost može ukazivati na reumatoidni artritis, osteoporozu i reumatsku polimialgiju.

Pojavljuju se s groznicom, prehladom ili kongestijom
Grčevi koji uz sebe nemaju popratne simptome manje otkrivaju od onih koji su popraćenih nizom drugih simptoma, kao što su groznica, kongestija (prekomjerno nakupljanje krvi u tkivu), vrućica, mučnina, glavobolja, povraćanje i drugi.

Gripa – Jedan od najčešćih simptoma je bol u mišićima, koja nastaje zbog razbijanja proteina u cijelom tijelu

Trovanje hranom – Ako povraćate uz grčeve, to može biti znak trovanja hranom

Infekcija – Izolirana i dugotrajna bol mogu biti znak da je mišić suočen s infekcijom

Dehidracija – Ako ne pijemo dovoljno vode, mnoge standardne tjelesne funkcije počinju se gasiti.

Lajmska bolest – Obično obilježena osipom, lajmska bolest može uzrokovati mnoge simptome slične gripi, uključujući grčeve u mišićima i bolove. Ovo stanje koje se prenosi krpeljom je vrlo ozbiljno.

Produljena ili ponavljajuća bol
Produljena bol – Standardni grčevi u mišićima i bolovi traju do oko 72 sata, a vrlo rijetko traju tjedan dan. Ako osjećate oštru i nepokolebljivu bol sedam dana, to može biti znak neke vrste ozljede. Ako se ne liječi, ozljeda može postati trajna.

Ponavljajuća bol – Ako uvijek možeš računati na to da će se grčevi vratiti, to označava kronično ili dugotrajno stanje koje nije provjereno. Na primjer fibromialgija je kronična bol koji rezultira rasprostranjenom boli, može se pojačati i dovesti do boli nakon stresnih trenutaka. Druga stanja mogu uzrokovati pogoršanje boli pri ekstremnim temperaturama, nakon razdoblja neaktivnosti.

U većini slučajeva, grčevi u mišićima nisu razlog za paniku. Obično se rješavaju, a lijekovi protiv bolova dobro djeluju za smanjenje boli. Ali kada se bol razlikuje od tipičnog opisa grčeva u mišićima, vrijeme je da potražite pomoć, prenosi miss7zdrava.

Ne propustite