SVI MISLE DA JE OVO ZDRAVO, ALI DOKTORI UPOZORAVAJU: Posljedice mogu biti dramatične, SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Zdrav život
SVI MISLE DA JE OVO ZDRAVO, ALI DOKTORI UPOZORAVAJU: Posljedice mogu biti dramatične, SAČUVAJTE ZDRAVLJE
.

Korišćenje takozvanih "detoks" sokova često se preporučuje kao dobro za zdravlje i imunitet, ali samo pod određenim uslovima, kažu stručnjaci.

Kao rezultat detoks programa obećava nam se da ćemo organizam očistiti od svih toksina koje smo nakupili zbog loših životnih navika. Ali, da li je baš tako, pitali smo nutricionistu Milku Raičević.

Prema njenim riječima, da bi detoksikacija imala efekat, nikako ne smijemo uzimati isključivo sokove bez unosa hrane. Osim toga, sokovi ni ne smiju da se piju duže od tri dana, jer može doći do problema kao što su povišen šećer, krvni pritisak ili gasovi.

lc-150-1-1

Brza rješenja za višak kilograma ili poboljšanje imuniteta nisu preporučiva, jer mogu da dovedu do pogoršanja zdravstvenog stanja.  

"Velika količina sokova od voća i povrća može da optereti organe i stvori gasove. Dodatak šećera u sokovima može takođe da izazove skokove insulina. Osim toga, sokovi mogu čak i da utiču na skok krvnog pritiska", kaže nutricionista Milka Raičević.

Kada se prave sokovi, najzdraviji deo se uglavnom baca, iako je on najbitniji u procesu detoksikacije.

"Kada su u pitanju sokovi koje sami pravimo kod kuće, pijemo sastav iz pulpe, vitimine i minerale. Ali, ono što je najbitnije, a to su vlakna i opna voća i povrća, mi nemamo u soku. Taj najzdraviji dio uglavnom se baca i pravimo tu veliku grešku. Takođe,  važno je da se zna koja je namirnica je čemu namjenjena, prije nego što krenmo da pijemo sokove", dodaje nutricionista.

Zbog svega toga, nutricionista preporučuje da se ne miješaju više od tri namirnice tokom pravljenja sokova.

"Da bi detoks sokovi sto posto djelovali, gusti sastav mora da se pojede. Nema potrebe da se ubacuje više od tri vrste povrća ili voća u jedan sok", kaže Raičevićeva.

Post i detoksikacija nisu isto, jer se pri postu uzima hrana a pri detoksikaciji ne, iako bi trebala, tvrdi ona.

"Post i detoks tijela sokovima nije isto, kao što su mnogi mislili. Razlike su prvenstveno u uzimanju namirnica, bilo to voće ili povrće u sirovom stanju. Pored sokova, dobar vid detokcikacije takođe mogu biti supe ili čorbe", objašnjava nutricionista za MONDO.

Hranu nijedan sok ne može da zamijeni. 

"Hrana je obavezna da se uzima uz kombinaciju detoks napitaka. Ona se žvaće, a žvakanje je najbitnije za varenje. Detoksikacija se pogrešno primjenjuje ukoliko se samo konzumiraju sokovi", dodaje ona.

Konzumiranje sokova ne smije da traje duže od 3 dana, naročito ako na ambalaži piše da postoje konzervansi.

"Detoksikacija ne smije da traje više od 3, najviše 5 dana. Stručno lice poput ljekara ili nutricioniste mora obavezno da prati proces. Danas postoje mnoge prodavnice koje prave sokove na licu mjesta, ali za gotove sokove moramo da obratimo pažnju šta sadrže i koji je rok tajanja. Uglavnom je to 3 dana, ako na ambalaži piše duži period, znajte da ti sokovi sadrže dodate konzervanse", kaže Raičevićeva.

Ako se sokovi unose kako bi se izgubila težina,znajte da se prvim unosom hrane izgubljena kilaža vraća, kaže naša sagovornica. 

"Ukoliko neko želi da izgubi težinu i konzumira sokove to će postići. Ali, kad bude krenuo da jede, kilaža će da se vrati", dodaje ona.

Ne propustite