SIMPTOMI GLISTA U CRIJEVIMA - AKO OVO OSJETITE TREBA VAM SAMO 1 NAMIRNICA: Evo šta će vam pomoći da izbacite parazite

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI GLISTA U CRIJEVIMA - AKO OVO OSJETITE TREBA VAM SAMO 1 NAMIRNICA: Evo šta će vam pomoći da izbacite parazite
-

Ako dođe do toga da dobijete crve u crijevima, bundevino seme je spas. Toksini ovih crijevnih parazita mogu dovesti do oštećenja imunološkog sistema, hroničnih bolesti i metaboličkih poremećaja.

Crijevni paraziti mogu se iznenada pojaviti i kod djece i kod odraslih. Jaja crva ulaze u crijeva iz okoline, na primer, sa neopranim povrćem, voćem, kontaminiranom vodom, loše skuhanom hranom, prljavim rukama ili kontaktom sa bolesnom životinjom. Postoji više od hiljadu vrsta raznih crijevnih crva (parazita) koji mogu da žive u ljudskom tijelu. Neke su vrlo male ili mikroskopske, dok se druge mogu vidjeti golim okom.

U slučaju infekcije, svi članovi porodice moraju proći testove (krv, izmet) i podvrgnuti se liječenju. Paralelno sa tim, mora se poštovati stroga higijena kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Crijevni paraziti mogu dugo živjeti u crijevnom traktu bez izazivanja simptoma. Međutim, uobičajeni simptomi glista su:

-  bol u stomaku, zatvor, dijareja, nadimanje, gasovi, dizenterija, promjene u konzistenciji izmeta, analni svrab, zapaljenje vagine. Pored toga, crijevni paraziti mogu izazvati anemiju, alergije, podočnjake ispod očiju, hronični umor, pospanost, osjetljivost na svjetlost, krvarenje desni, nosa i rektuma.

Pored ovih simptoma mogu se pojaviti i simptomi depresije, apatije, umora, duboke anemije. 

Da biste očistili tijelo do parazita možete da koristite sjeme bundeve, ali i ren, esencijalna ulja, pelin ili bosiljak.

Kako se čisti tijelo sa sjemenom bundeve?

Da biste očistili tijelo do glista, obično se jede od 100 do 200 svježih sjemenki bundeve na prazan stomak, a zatim nakon 3 sata uzima se laksativ.

Nakon sušenja sjemena količina kukurbitacina se smanjuje, ali kada sjeme proklija, ponovo se povećava u istoj količini kao i kod svježih. Zbog toga neki stručnjaci savjetuju korišćenje proklijalih semenki bundeve ili svježih za uklanjanje crijevnih crva. Liječenje se sprovodi 3 dana uzastopno.

Pored efekta čišćenja, sjeme pružaju tijelu dragocjene supstance za jačanje imunološkog sistema, liječenje anemije i rast ćelija. Sjeme bundeve bogato je cinkom, a takođe sadrži puno tirozina i selena, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje štitne žlijezde.

199137-shutterstock-154228379-ls

Recept: uzmite 50 g oljuštenih sjemenki, sipajte 250 ml vode, ključajte na laganoj vatri 30 minuta, a zatim pustite da se kuha. Uzimajte ovu tečnost ujutru na prazan stomak 3 dana.

Preporučeni dnevni unos za odraslu osobu je 100 - 200 sjemenki; za djecu se preporučuje da se o doziranju razgovara sa lekarom. Kao preventivna mjera, seme se može konzumirati 10 komada dnevno. Pored toga, preporučuje se jesti više povrća i voća koje ima antihelmintičko dejstvo: ren, šargarepa, luk, beli luk, kupus, peršun, borovnice, jagode, limun, breskve, masline, orasi, lešnici, bademi.

(Novi.ba/Stil)

Ne propustite