Dodik: Bošnjaci muslimani su u proteklom vremenu htjeli na jedan arogantan i bezobrazan način da zarobe RS, morat će da plate cijenu toga

Bosna i Hercegovina
Dodik: Bošnjaci muslimani su u proteklom vremenu htjeli na jedan arogantan i bezobrazan način da zarobe RS, morat će da plate cijenu toga
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u intervjuu Srni da su sve alternative, osim rata, za BiH ravnopravne i realne, te da se trebaju ravnopravno i tretirati u razgovorima o budućnosti BiH sa predstavnicima Federacije BiH (FBiH).

- Republika Srpska i Federacija imaju svoju granicu. Mi ne preduzimamo nijedan korak koji se odnosi na secesiju, niti korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet BiH. Mi želimo da razgovaramo, ali kao zdravoumni ljudi smatramo da ukoliko ti razgovori ne uspiju kao što nisu uspijevali svih ovih 25 godina, onda je sasvim logično da se razgovara o tome šta i kako dalje. U tom slučaju časnije, moralnije i u svakom smislu civilizovano je da se mirno raziđemo, jer je i to bolja varijanta nego stajati u mjestu godinama kao do sada, svađati se ili, još gore, da vodimo bilo kakav sukob i rat, istakao je Dodik.

On je pojasnio da je pretpostavka za mirno razdruživanje postavljena i u Dejtonskom sporazumu koji je utvrdio granicu između entiteta i njihove nadležnosti, kao i nadležnosti BiH.

- Visoki predstavnici i Bošnjaci muslimani u proteklom vremenu htjeli su na jedan arogantan i bezobrazan način da zarobe Republiku Srpsku, da je razvlaste i dovedu u poziciju da izgubi svoje nadležnosti, ali nisu računali na njen žestok i institucionalni otpor i s toga će morati da plate cijenu svega toga. Cijena može da bude plaćena i ona je minimalna, a to je da se vratimo na slovo Dejtona i da o tome svemu razgovaramo.

To podrazumijeva da razgovaramo na primjer i o tome da bez obzira što u Ustavu nema vojske održimo taj neki njen kapacitet na nivou BiH, ali sigurno ne u ovom obliku koji sad imamo, koji je skup i izvlači previše para. Skoro pola budžeta BiH isključivo ide na Oružane snage koje nikome ne koriste, osim da gradi neko uvjeravanje da nešto postoji što je kao nečije, a nije ničije, konstatovao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH na obilježavanju
Dodik je naglasio da su s toga veoma važni razgovori i kvalitetne rasprave o budućnosti Srpske u Narodnoj skupštini da sutra ne bi imali eventualne promašaje i propuste.

Govoreći o inicijativi Republike Srpske da se dijalogom sa predstavnicima iz FBiH dođe do najboljeg rješenja za BiH, Dodik je u intervjuu Srni ocijenio da je BiH otišla na put u propast, ali da ima nade da može djelimično da se vrati.

- Najveći srpski interes možda bi bio da ništa ne predlažemo, nego da pustimo da taj put BiH u beznađe traje i dovede BiH u potpuni nestanak. Ali mi smo zainteresovani za Dejtonski sporazum koji je definisao Republiku Srpsku i FBiH kao dvije strane. Ne postoje nikakve postdejtonske strane u BiH ni na svijetu. Postoje samo dvije - Republika Srpska i Federacija i ta njihova pozicija je međunarodno definisana, kao što je definisno i da se bilo kakva promjena pravila Dejtonskog mirovnog sporazuma mora mijenjati aneksima uz saglasnost te dvije strane, pojasnio je Dodik.

- Dekadentan i antidejtonski pristup je da se zajednički nivo BiH tretira kao jedino mjesto za donošenje odluka, što je čista podvala i to ne predviđa Dejtonski sporazum niti aneksi sporazuma. Takav pristup je neodrživ i predstavlja kršenje sporazuma. Ustav BiH se ne može mijenjati ako o tome ne postignu saglasnost strane, Republika Srpska i FBiH, odnosno tri konstitutivna naroda. Parlamentarna skupština BiH je tek formalnost i ona samo može da proglasi takav sporazum i formalizuje ga. Parlamentarna skupština BiH nije mjesto rasprave i odlučivanja o bilo čemu što se strane nisu prethodno dogovorile. Uzdizanje Parlamentarne skupštine je čisto pravno nasilje od strane međunarodne zajednice, tj. SAD i EU, da bi udovoljili muslimanima u BiH, istakao je Dodik.

On je naveo da je sve što je mijenjano u Dejtonskom sporazumu i što je rađeno na nivou BiH bilo bespravno i nasilno, a svaka promjena aneksima je izostala zato što su te promjene bile nerealne.

Dodik je ocijenio da je vrijeme da Republika Srpska formira svoj pregovarački tim, da razgovara sa Federacijom i to će biti ponuda koja traje.

- Čekaćemo na razgovor, ali ne želimo da budemo zarobljenici u BiH. U našim planovima jesu razgovori. Ono što mi hoćemo i što treba reći jasno jeste da se reafirmiše uloga Republike Srpske kao strane u BiH za sve dogovore o suštinskim stvarima. Ako to sve ne uspije ostaje pitanje kako se mirno razići. Citiraću Sendi Bergera, koji je bio šef za nacionalnu bezbjednost SAD i koji je ponudio dokument u kojem piše: 'Treba pritisnuti Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma dvije do tri godine nakon Dejtona, jer ako Bošnjaci ne mogu da ubijede srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegrisanoj BiH, onda nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na Čehoslovačku, naveo je Dodik.

Sva priča je u tome da je Republika Srpska za Dejtonski sporazum i slovo Dejtona, ponovio je Dodik i izrazio spremnost srpske strane za razgovor na dobrobit svih koji žive u BiH.

- Spremni smo da dugo razgovaramo, ponuda postoji. Mislimo da je to smisleno, politički razumno i potrebno i da ne vrijeđa nikog. Samo na taj način možemo da redefinišemo neke odnose u BiH i da pristupimo implementaciji Dejtona i onoga što dogovorimo, naglasio je Dodik.

DEJTONSKI SPORAZUM
On je konstatovao da se mnogo prevara desilo u provođenju Dejtonskog sporazuma i da je Republika Srpska potisnuta kao strana u razgovoru i sporazumijevanju o BiH, te da su sve to radili visoki predstavnici u saradnji sa Savjetom za implementaciju mira iako nisu imali ovlaštenje.

On je konstatovao da je Dejtonski sporazum bio poprište mnogih nezakonitosti koje je činila međunarodna zajednica na štetu Republike Srpske, dodavši da je sasvim sigurno da je na taj način međunarodni pravni poredak dodatno urušen u mnogim segmentima, a pogotovo prema manjim ili ranije prokuženim narodima.

Predsjedavajući Predsjedništva je naveo da ponekad veoma deprimirajuće djeluje pokušaj da se pozivate na međunarodne norme i međunarodne ugovore, kakav je i Dejtonski sporazum, jer na drugoj strani postoji arogantna sila koja ne želi da prizna da krši međunarodno pravo i međunarodne ugovore, nego nastavlja dalje i uvijek gura isto, samo jače i još žešće i zato najčešće i mijenjaju svoje predstavnike u BiH svake tri godine da bi oni došli sa novom energijom i nastavili isto da rade.

Dodik je rekao da mnoge stvari koje su mijenjane u Dejtonskom sporazumu nisu bile realne, te da su dio međunarodne zajednice i visoki predstavnici gurali svoje zato što su imali političku atmosferu i situaciju u kojoj je samo jedna zemlja bila supersila, dok su ostale gradile sebe i pokušavale da postanu regionalne, a kasnije i globalne sile.

On je poručio da se mora odbaciti koncept koji zagovara SDA, a to je reintegracija BiH koja je viđena u Deklaraciji SDA u kojoj nema entiteta.

- Kakvu nama Bošnjaci nude BiH najbolje se vidi iz kantona gdje oni imaju dominantu vlast. Takvu BiH oni nama nude, ali te Bosne nema. Zato mi hoćemo da razgovaramo i da im kažemo šta hoćemo, a u tom razgovoru treba da učestvuju sve institucije u Srpskoj, da formiramo pregovarački tim i da napravimo operativnu platformu u čijim okvirima ćemo se kretati i razgovarati sa izabranim funkcionerima Federacije. Za nas BiH nije strana i zato svi politički faktori u Srpskoj moraju da budu jedinstveni i usmjereni na bazična pitanja. Kod Bošnjaka nema disonantnih tonova kada je riječ o pitanjima koja su važna za njih. Svi su tu isti. To je potrebno i na našoj političkoj sceni, da nastupimo jedinstveno za bolju budućnost Srpske, zaključio je Dodik.

 

(Oslobođenje)

Ne propustite