STOMATOLOZI UPOZORAVAJU, EVO ŠTO SU VAM ZUBI ŽUTI - ovaj napitak ostavlja MRLJE I FLEKE: Nije kafa u pitanju

Porodica i zdravlje
STOMATOLOZI UPOZORAVAJU, EVO ŠTO SU VAM ZUBI ŽUTI - ovaj napitak ostavlja MRLJE I FLEKE: Nije kafa u pitanju
.

Sve što unosimo u organizam utiče na zdravlje zuba.

Hrana i napici koje unosimo u organizam tokom dana utiču na naše cjelokupno stanje i imunitet, ali i na zdravlje zuba. Poznato je da su slatkiši štetni za zube jer im je potrebno mnogo vremena da se razlože, a podjednako je štetan i limun, kao i kisela hrana. Stomatolozi savjetuju da nakon unošanja takvih namirnica temeljno očistimo zube.

Ipak, naglašavaju da s pranjem zuba sačekamo, jer ukoliko to učnimo odmah nakon usnosa hrane i pića, oštećujemo zubnu gleđ još više. Zato preporučuju da zube isperemo vodom i sačekamo pola sata.

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez jutarnje kafe. Ipak, ova navika može da utiče i na izgled zuba. Poznato je da kafa vremenom može ostaviti mrlje na zubima. Ipak,stomatolozi upozoravaju da čaj takođe utiče na boju zuba.

Zubna gleđ  je jako porozna i može da apsorbuje tanin iz čaja pa zubi postaju tamniji za nekoliko nijansi. Što duže kuhate čaj, to je koncentracija tanina u njemu veća. Kako biste spriječili nastajanje fleka,  perite zube barem dvaput dnevno po dvije minuta.

(lepaisrećna)

Ne propustite