BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS JE NEVJEROVATNO ZDRAVA: Snižava pritisak i šećer, jača srce i otklanja bol

Porodica i zdravlje
BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS JE NEVJEROVATNO ZDRAVA: Snižava pritisak i šećer, jača srce i otklanja bol
.

Pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, a koristi se i u industriji ljepote.

Kopriva, korovska biljka koja raste svuda oko nas a na lošem je glasu jer zna i te kako da ožari ako je dodirnete, zapravo je prava riznica zdravlja. 

I ne samo da je korisna za zdravlje, već i ljepotu. Brojni kozmetički preparati se prave upravo od ove biljke. Može da se koristi u vidu čajeva, tinktura, u obliku masti, za maske ali i u kuhinji.

Vekovima su ljudi koristili koprivu za liječenje bolova i upala povezanih sa povredama ili bolestima. Umnogome pomaže pacijentima koji boluju od artritisa, fibromialgije i drugih stanja koja uzrokuju bolove u zglobovima. Ova korovska biljka takođe pomaže u liječenju visokog krvnog pritiska, a koristi se i za probleme sa kongestivnom srčanom insuficijencijom.

Kako se koristi?

Listovi koprive su jestivi i mogu da se suše, kuhaju ili zamrzavaju za kasniju upotrebu. Ako se priprema čaj, koriste se sušeni listovi - dovoljno je samo da ih prelijete ključalom vodom, a nakon 10 minuta već možete da popijete čaj.

Čaj od koprive je posebno koristan za poboljšanje kardiovaskularnog sistema. Pomaže i ljudima koji pate od prečestih i teških krvarenja iz nosa, hemoroida, proširenih vena. Koristan je i za dijabetičare jer olakšava kontrolu šećera u krvi.  Ranih 2000-ih naučnici su otkrili da kopriva ima antidijabetička svojstva tako što pojačava efekat insulina, što pomaže tijelu da smanji nivo glukoze, piše Mondo.rs.

Oprez!

Ako koristite koprivu, treba da imate na umu da može da bude opasna za osobe koji pate od hipotenzije, jer aktivno snižava pritisak. Takođe, može da poveća efekat antidepresiva na centralni nervni sistem, pa se ne preporučuje osobama koje ih piju kao terapiju.

Ne propustite