ČIM UJUTRO USTANETE, TRČITE U WC DA MOKRITE?: Sada je otkriven razlog ove pojave, MOGLI BISTE SE ZABRINUTI!

Porodica i zdravlje
ČIM UJUTRO USTANETE, TRČITE U WC DA MOKRITE?: Sada je otkriven razlog ove pojave, MOGLI BISTE SE ZABRINUTI!
.

Sigurna si da nisi trudna i da nemaš upalu mjehura, a opet svako jutro si praktički 'zalijepljena' za WC školjku jer ti se čini kao da ne možeš prestati piškiti. Women's Health ti donosi objašnjenje zašto je tako i zašto ne bi trebala brinuti oko toga.

wc4

Tokom noći tvoji bubrezi filtriraju manje urina nego uobičajeno, a tvoj mjehur se opusti i može 'primiti' veću količinu mokraće.

wc-i-1

Također, hormon vazopresin ili antidiuretski hormon (ADH) upućuje stanice da zadržavaju vodu, što uzrokuje tvoje jutarnje peripetije s mokrenjem.

Kava nikako ne pomaže ovom stanju jer je sama po sebi jak diuretik, a ako ti je to, kao i mnogima, prvo jutarnje piće, onda nije ni čudo što si svakih par minuta natrag na WC-u.
uvijek na WC-u.

wc4

Znači, jutarnje učestale posjete WC-u su sasvim normalne, no moraš se zapitati događa li se tebi ovo tokom cijelog dana? Obavezno posjeti liječnika imaš li problema s učestalim mokrenjem jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta (pogotovo ako primijetiš da te boli ili peče dok mokriš), ili pak imaš pretjerano aktivan mjehur.

wc

Manja šansa, ali i dalje postoji, je ta da se radi o dijabetesu, čiji je jedan od glavnih simptoma učestalo mokrenje, a gotovo uvijek ga prati i konstantna žeđ te suha usta.

wc

Zadnja opcija jest da se radi o fibromima, dobroćudnim izraslinama sastavljenim od vlaknastog i vezivnog tkiva koji se očituju kroz osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha ili obilne menstruacije.

Ne propustite