Turska kaže da će se nastaviti dijalog o sporovima sa Saudijskom Arabijom

Svijet
Turska kaže da će se nastaviti dijalog o sporovima sa Saudijskom Arabijom
.

Turska i Saudijska Arabija nastavit će dijalog radi rješavanja svojih nesuglasica, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, nakon što je sa saudijskim kolegom u Mekki razgovarao o bilateralnim vezama i izraelskim akcijama u Jeruzalemu i Gazi.

Cavusoglu i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan sastali su se na razgovorima usmjerenim na prevazilaženje raskola zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine u Istanbulu, što je dovelo do žestokih optužbi i saudijskog bojkota turske robe.

"Želim da zahvalim svom bratu princu Faisalu na pozivu i gostoprimstvu. Održali smo vrlo otvoren i iskren sastanak i pozabavili se nekim problematičnim područjima u našem odnosu", rekao je Cavusoglu za tursku državnu novinsku agenciju Anadolu u televizijskim komentarima.

"Također smo razgovarali o tome kako povećati našu suradnju u bilateralnim vezama i u regionalnim pitanjima. Odlučili smo da nastavimo naš dijalog i pozvao sam ga u Tursku," rekao je Cavusoglu.

Dvojica ministara razgovarali su i o "agresiji" Izraela, rekao je Cavusoglu, nakon što je Arapska liga osudila smrtonosne izraelske zračne napade na pojas Gaze i pozvala međunarodnu zajednicu da hitno krene u zaustavljanje eskalacije nasilja za koje je optužila izraelske akcije protiv Palestinaca u Jerusalim.

"Sa saudijskim ministrom vanjskih poslova nismo razgovarali samo o našim bilateralnim vezama, već smo razgovarali i o koracima koje možemo poduzeti unutar OIC-a, Arapske lige i šire", rekao je, koristeći kraticu za Organizaciju islamske suradnje. "Procijenili smo i druga regionalna pitanja."

Ne propustite