Hamas raketirao Tel Aviv: U par minuta ispalili više od 130 raketa

Aktuelno
Hamas raketirao Tel Aviv: U par minuta ispalili više od 130 raketa
.

Nastavljeni su krvavi sukobi između palestinskih militanata i izraelske vojske, a najmanje 30 osoba je poginulo u poteklih nekoliko dana u Gazi i Izraelu.

Palestinski militanti objavili su kako su ispalili oko 130 raketa na izraelski Tel Aviv nakon što su izraelske vojne vlasti srušile višestambenu zgradu u pojasu Gaze.  Na televizijskim snimkama se vide najmanje dvije kuće u plamenu. Pogođeni su i gradovi Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva. U Ashkelonu je pogođena škola, a nastava je prekinuta.

Od ponedjeljka navečer do danas militanti su ispalili više od 400 raketa prema Izraelu, piše BBC. Izraelci kažu da su zauzvrat pogodili 150 ciljeva u Gazi. Zdravstvene vlasti kažu da je ubijeno 28 Palestinaca.

Međunarodna zajednica apelira na obje strane da prekinu sukobe koji traju već danima.

Militantna skupina Hamas, koja kontrolira Gazu, poručila je da djeluje u obrani jeruzalemske džamije al-Aqsa od izraelske "agresije i terorizma" nakon što je to mjesto, koje je sveto za muslimane i Židove, u ponedjeljak bilo poprište sukoba između izraelske policije i Palestinaca, u kojima su ozlijeđene stotine ljudi.

Netanyahu: Prijeđena je crvena linija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas "prešao crvenu liniju" ispaljujući rakete prema Jeruzalemu prvi put u nekoliko godina. Upozorio je da će snaga izraelskih zračnih napada biti sve veća te da će Hamas biti "pogođen na način na koji ne očekuje". 

Prvi ovakav Hamasov napad u dugo vremena

Hamas je u ponedjeljak rakete na Jeruzalem ispalio prvi put od 2014.

Izraelsko-palestinske napetosti u Svetom gradu eskalirale su tijekom muslimanskog mjeseca posta - ramazana, sporadičnim okršajima i najavljenim izbacivanjem Palestinaca iz domova koje svojataju židovski naseljenici.

Radi se o dugogodišnjoj sudskoj bitki koja pridonosi tenzijama.

Američki državni tajnik Antony Blinken je rekao da raketni napadi iz Gaze na Izrael moraju "smjesta" prestati. Obje je strane pozvao da poduzmu korake prema smirivanju napetosti.

 

(Index.hr/Hina)

Ne propustite