Otkrijte kako ukloniti bubuljice na licu

Moda i ljepota
Otkrijte kako ukloniti bubuljice na licu
Mnogi se u pubertetu, pa i kasnije suočavaju sa ovim problemom i ne znaju pravi način kako ukloniti bubuljice na licu. To svakako nije jednostavno, jer su bubuljice rezultat hormonskih promjena, ali i stresa, te loše ishrane i načina života. Masna, začinjena hrana, kao i slatkiši nikako ne prijaju koži lica. Vrlo je važno imati dovoljno sna, jer se umor i neispavanost odražava na licu.

Mnogi se u pubertetu, pa i kasnije suočavaju sa ovim problemom i ne znaju pravi način kako ukloniti bubuljice na licu. To svakako nije jednostavno, jer su bubuljice rezultat hormonskih promjena, ali i stresa, te loše ishrane i načina života. Masna, začinjena hrana, kao i slatkiši nikako ne prijaju koži lica. Vrlo je važno imati dovoljno sna, jer se umor i neispavanost  odražava na licu.

Neko ima običaj da često rukama dira lice, ali znajući da se na rukama mnogo zadržava prljavština, ovo je pogrešno. Bubuljice se najčešće pojavljuju  na licu i to čelu, nosu i bradi, ali mogu da se pojave i na drugim djelovima tijela, kao na leđima, vratu, zadnjici i sl.

Higijena lica

Neke osobe imaju manje ili više problema sa bubuljicama, ali nije u pitanju samo nedostatak higijene. Ipak higijena lica i kože veoma je važna, radi uklanjanja nečistoća koje se neminovno nakupe. Potrebno je umivanje ujutro i uveče sapunom koji je adekvatan za ovu namjenu. Ako istrajete i redovno umivate svoje lice značajno ćete doprinjeti da bolje izgleda. Umivanjem se otklanjaju nečistoće i bakterije koje izazivaju bubuljice. Ako se šminkate, nemojte spavati sa šminkom na licu.

Sapuni i losioni za lice

Dobro je koristiti preparate, sapune i losione (za umivanje i čišćenje lica) koji sadrže benzoil peroksid, sumpor, salicilnu kiselinu, azelatnu kiselinu, retinoide itd. Dokazano je da ovakvi preparati čiste lice od akni. Neki od ovih preparata su korisni za piling i regeneraciju kože lica. Vrlo je važan i procenat u kome se ova jedinjenja nalaze u preparatima. Preparati za lice treba da budu dovoljno blagi da ne izazivaju neželjene reakcije u vidu crvenila lica i slično. Bilo bi poželjno da se prije upotrebe konsultujete sa vašim dermatologom, da vam on preporuči šta je za vas dobro i pridržavate se uputstva za upotrebu. Postoje i antibiotski preparati i kreme koje djeluju na bakterije na licu i koje prepisuje ljekar u slučaju potrebe.

Sredsva protiv akni koje možete napraviti kod kuće

Rastvoriti sodu bikarbonu u malo vode i mješati dok se ne dobije nešto kao gel ili pasta. Nanjeti na mjesta gdje su akne i ostaviti preko noći, a ujutru isprati.
Nekom pomaže da na bubuljicu namaže pastu za zube u malom sloju i ona djeluje tako što isušuje bubuljicu.
Aspirin u prahu pomješajte sa vodom i nanosite na ugrožena mjesta. Smiruje bubuljice i smanjuje crvenilo.

Prirodna biljna sredstva protiv bubuljica

Mogu se koristiti i prirodna biljna sredstva protiv bubuljica, koja se nanose na kožu i koriste kao maske za lice. Kako za kožu lica, tako i protiv bubuljica dobro se pokazao krastavac. Neke žitarice, posebno ovas ili zob djeluju dobro na kožu lica. Eterično ulje čajevca je isto korisno za otklanjanje akni, ali treba voditi računa o koncentraciji, jer može da izazove neželjenu reakciju. Istraživanja su pokazala da lavanda, ruzmarin i majčina dušica također djeluju dobro. Korisna su i neka ulja, kao što je maslinovo ulje. Kora od limuna i narandže nekima pomaže protiv akni.
Sad je samo pitanje kako ova prirodna sredstva iskombinovati i učiniti pogodnim za nanošenje na lice.

Savjeti:

Probajte narandžinom i limunovom korom da istrljate lice. Ostavite nekoliko minuta da djeluje pa isperite.
Probajte eterično ulje čajevca za akne prema upustvu za upotrebu. Ovaj prirodni proizvod se kupuje u apoteci.
Na čisto lice nanesite med u tankom sloju i ostavite masku da odstoji pola sata, potom dobro isperite vodom.
Na lice nanesite maslinovo ulje i utrljajte, pa ostavite masku da odstoji 20 minuta. Onda dobro isperite da se uklone svi tragovi masnoće.

Izvor: lekovitebiljke.com

Ne propustite