OTKRIVENE TAJNE NAJVEĆIH MAĐIONIČARSKIH TRIKOVA: Evo kako sve izgleda "iza scene", iznenadit ćete se

Praktična žena
OTKRIVENE TAJNE NAJVEĆIH MAĐIONIČARSKIH TRIKOVA: Evo kako sve izgleda "iza scene", iznenadit ćete se
.

Broj stvarnih mađioničara na svijetu je stvarno mali - samo jedna osoba od 25.000  zna kako izvoditi  trikove. I upravo ćete i vi postati jedna od njih.

Iluzija golubice Darcy Oake

t1

U britanskoj verziji showa 'Ja imam talenat', publika je bila šokirana trikovima mađioničra Darcya Oakea. U jednom od njih, on čini da se iz zapaljenog perja pojavi golub. Kako je to učinio? Lako.

Pero koje je Darcy pokazalo prije nego što ga je zapalio, zapravo je komad posebnog papira poznatog kao bljesak papir. Njime se često koriste mađioničari kada žele stvoriti brzi blijesak kako bi sakrili trik. To je upravo ono što je Darcy učinio – koristeći blijesak , brzo je izvadio goluba iz tajnog džepa u rukavu.

Pogađanje karte

t2

U ovom triku iluzionist pita gledatelja da slučajno odabere bilo koju kartu iz špila i vrati je natrag. Zatim stvara čarobne pokrete, a pravu kartu izbacuje iz špila. U čemu je tajna ove iluzije?

Kad stavlja kartu natrag u špil, mađioničar je stavlja ispred karte s posebnim mehanizmom - malim jastučićem koji drži karte i izbacuje ih gore. To stvara iluziju da karta ''iskoči'' iz špila.

Predmeti na karti

t3

Illusionist uzima kartu i na neki način čini da na vrh može staviti neki predmet. Ovaj trik se može činiti nemogućim, ali zapravo je jedan od najjednostavnijih trikova koje svaki početnik može izvesti.

Ako pogledate iz neke druge perspektive, vidjet ćete da je karta zapravo T-oblika. Možete jednostavno napraviti ovakvu kartu kod kuće.

Telefon u boci

t4

Poznati ulični trik ide ovako: mađioničar drži plastičnu bocu ili bilo koju drugu posudu u ruci. On pokazuje svima da je to obična prazna boca i daje je nekome da to provjeri. Zatim mađioničar pita za nečiji telefon. 1-2-3 i telefon je magično prošao kroz zid boce i završio unutar nje.

Kako to funkcionira? Postoji nekoliko načina izvođenja trika i jedan od najpopularnijih. Mađioničar nosi poseban prsten s malim, ali vrlo oštrim nožem. Nakon što je publika vidjela da je boca čitava, potajno pravi otvor koji je dovoljno velik da ubaci telefon. Ovdje nema čarolije. Samo rad rukom.

 'Zakretanje' iPhonea

t5

Poznati mađioničar Dynamo izveo je ovaj trik ispred ljudi na ulici, ostavljajući publiku šokiranom. Uzeo je iPhone od jednog od gledatelja i magično ga zakrenuo, ostavljajući ga na pola zaslona i pola stražnjeg dijela. Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno, zapravo. Mađioničar je pripremio pola slike stražnjeg dijela iPhonea i brzo je stavio preko zaslona. Kada Dynamo pokaže publici iPhone, on ga pokazuje s ''leđa''. Zatim, pokrivajući uređaj s obje ruke, potpuno ga okreće, prikazujući stranu zaslona sa pola stražnje strane.

Pretvaranje vode u led u sekundi

t6

Illusionist ulijeva tekućinu u čašu i trenutak kasnije pretvorena je u kocku leda.

Trik ovdje leži u čaši koja već sadrži komad leda zajedno s spužvom koja je iste boje kao i šalica. Spužva je pričvršćena na dno čaše i apsorbira vodu koja se ulijeva. Zato, kad čarobnjak okrene poklopac, led pada u ruku dok voda ostaje u spužvi.

Prolazak kroz zid

t7

Na pozornici je zid koji izgleda vrlo realistično. Mađioničar se približava zidu s jedne strane, a pomoćnici ga skrivaju s posebnim paravanom na kotačima. Tačno ista konstrukcija stavlja se na drugu stranu zida. Nekoliko sekundi kasnije mađioničar se pojavljuje na suprotnoj strani zida.

Iako se može činiti poput magije, izvedba je vrlo jednostavna. Postoji poseban tunel u obliku slova V koji ide ispod zida. Zato su gledatelji koji gledaju zid i koliko je čvrst, ne vide ništa. Čarobnjaku treba samo djelić sekunde da prođe  kroz mali tunel koji ide ispod zida.

David Copperfield i dijeljenje na pola

t8

David Copperfield jedan je od najpoznatijih mađioničara ikada. Jedan od njegovih najdražih trikova je onaj u kojem se podijelio na pola pomoću goleme pile.

Da bi izvršio iluziju, Copperfield je koristio pomoćnika za ''drugi'' dio njegova tijela. Zajedno su izgledali kao jedna osoba.

Tu nije kraj...

 Pretvaranje kafe u novčiće

pretvaranje-kafe-u-novcice-0
Ovaj trik Dejvida Blejna poznat je širom svijeta. Mađioničar uzima dvije plastične čaše, jednu presiječe na pola i napuni je novčićima. Onda napravi malu rupu na dnu velike čaše, stavi unutra sunđer, i na njega stavi čašu sa novčićima. Sve što je potrebno da uradi jeste da stavi prst na rupu. Mala čaša se podići gore sa sve novčićima, a sunđer će apsorbovati kafu. Ostalo je sve gluma!

 Izvlačenje karti iz vazduha

izvlacenje-karti-iz-vazduha-1
Mađioničar koristi specijalni držač za kartu koji stavlja na nadlanicu. Spretnim pokretom, on izvlači karte "iz vazduha". Neki mađioničari mogu ovo da rade bez naprave, ali moraju dobro da ovladaju vještinom kako ih ne bi otkrili.

Levitirajući predmeti

levitirajuci-predmeti-3
Da biste izveli ovaj trik, potrebna vam je ekstremno tanka gumica i olovka sakrivena u rukavu. Zavisno od objekta koji želite da levitirate, tehnika se može razlikovati, ali glavna ideja ostaje ista: namjestite podršku tako da niko ne može da je vidi i uključite svoj šarm!

I NA KRAJU...

d124c653c3a395a0bb0e166d71

Iluzija presijecanja djeluje samo kada izvođača gledate sprijeda. Sa strane možete vidjeti da je to od koljena do struka zapravo plastična lutka. Široka odjeća i držanje tijela stvaraju savršenu iluziju muškarca koji se drži za svoje noge.

Ne propustite