Josep Borrell: Težak sastanak s mnogo napada između tri člana Predsjedništva BiH

Bosna i Hercegovina
Josep Borrell: Težak sastanak s mnogo napada između tri člana Predsjedništva BiH
,

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell napisao je danas blog na temu "Čelnici Bosne i Hercegovine moraju nastaviti s reformama".

U nastavku vam donosimo u cijelosti ono što je naveo u svome tekstu:

Uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove 10. maja, poslao sam jasnu poruku liderima Bosne i Hercegovine tokom važne rasprave sa Predsjedništvom zemlje: oni moraju prestati koristiti nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga se fokusirati na brzi napredak o reformama.

Sutra ćemo na Vijeću vanjskih poslova EU razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu. Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, ima visoki prioritet na dnevnom redu EU: želimo pratiti ove zemlje u njihovom putu ka budućem članstvu u EU.

Međutim, Zapadni Balkan trenutno se suočava sa nekoliko ozbiljnih poteškoća, poput suzbijanja pandemije COVID-19, odnosa Beograda i Prištine, nedostatka napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Republike Sjeverne Makedonije i trenutnih problema u Crnoj Gori. O svim tim pitanjima razgovarat ćemo sutra. Međutim, želio bih u ovom blogu naglasiti posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Prije deset dana imao sam video konferenciju s tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Nadovezujući se na svoj intenzivni angažman posljednjih mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer se politička atmosfera u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme znatno pogoršala.

Svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi krajem prošle godine s vrlo nefunkcionalnim odgovorima vlasti u BiH. Posljednjih sedmica također negativni spin oko tekućih razgovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama kulminirao je raznim ‘non-paperima’, u kojima su neki kritizirali EU / SAD zbog njihove uloge u pomaganju u tim naporima.

Jedan od njih također je pozvao na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je pogoršalo atmosferu i pokrenulo zagovaranje secesionističke agende i zapaljive reakcije.

Stoga sam odlučio sazvati članove Predsjedništva. Bio je to težak sastanak, s mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Sa svoje strane sam im poslao snažnu i jasnu poruku.

Prvo, Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prioritet su na dnevnom redu EU. Zbog toga sam zakazao raspravu o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. maja. Naša posvećenost regiji i njenoj perspektivi prema EU ogleda se u nivoima financijske potpore EU bez presedana – uključujući ublažavanje utjecaja COVID-19.

Prošle sedmice, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je primila prvu seriju vakcina koje finansira EU iz specifičnog aranžmana koji smo napravili za regiju: 213.822 doze BioNTech / Pfizer od ukupno 651.000 za cijelu regiju će biti dostavljene do kraja augusta. EU cjepiva dolaze bez ikakvih uslova – mi ih ne prodajemo, već ih doniramo,piše Oslobođenje.

Kada smo prošlog novembra u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH se obavezalo da će pojačati napore kako bi osiguralo da svi građani mogu živjeti dostojanstveno, uz obostrano priznanje, poštovanje i razumijevanje. Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine ide u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljim etničkim podjelama ili ratu je opasno i neprihvatljivo.

Stav EU se nije promijenio i neće se promijeniti: podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a njena budućnost leži u EU kao ujedinjena i suverena zemlja. Snažno potičem svoje kolege da stanu na kraj svakom kontraproduktivnom diskursu i akcijama.

Ne propustite