EVO KOJI SU RANI SIMPTOMI ZLOĆUDNOG RAKA, A SVI IH IGNORIŠU: Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje i SPASITE SEBI ŽIVOT!

Zanimljivosti
EVO KOJI SU RANI SIMPTOMI ZLOĆUDNOG RAKA, A SVI IH IGNORIŠU: Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje i SPASITE SEBI ŽIVOT!
.

Iako najveći broj ovih simptoma može da upozori i na neke druge i blaže bolesti, trebalo bi imati na umu da su sve ove promjene važne i da je neophodno pratiti ih.

Rani pokazatelji nastanka kancera u organizmu često su zanemareni, iz neznanja o tome kako se ova bolest ispoljava na samom početku. Pogledajte koji su najčešći simptomi raka u prvoj fazi.

Veliki broj ljudi se stručnjacima obraća tek kada bolest uznapreduje, zbog čega je veoma važno na vreme prepoznati znakove da se u tijelu odvija nešto neuobičajeno.

Riječ je o sljedećim simptomima:

Problemi s disanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sete prekasno. Rak štitne žljezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća s disanjem razlog za posjetu ljekaru.

early-signs-of-lung-cancer-you-need-to-be-careful-about-000

Problemi s gutanjem i promuklost

Ove poteškoće se povezuju s pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekad je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žljezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, tj. rak krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

1300262

Problemi sa želucem

Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primjetite na vrijeme, možete sebi spasti život, jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.

Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboleli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najpre sumnjali da boluju od čira.

Slabost i umor

Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osjećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

Neobjašnjiv gubitak težine

Ako primjetite da gubite na tjelesnoj masi, a niste promijenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može biti signal da se rak širi preko jetre, jer to utičena apetit i sposobnost tela da uklanja nečistoće.

Promjene na noktima

Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom ljekaru. Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo blijedi (ili čak bijeli) nokti su simptom da jestra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.


  Hronična gorušica

Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je reč o raku jednjaka. Hronična želudačna kiselina i osjećaj sitosti nakon manjeg obroka. Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem dijelu abdomena koji podseća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osjećaj pogoršava nakon obroka, vrijeme je za pregled.

Problemi se crijevima

Zatvor, dijareja i druge promjene stolice nerijetko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promjena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog crijeva. Takođe, nije isključeno ni da je riječ o raku pankreasa, na koji najprije ukazuje masna stolica – česta, blijeđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Simptomi raka koje žene najčešće ignorišu:

* Crvene, bolne i natečene dojke

* Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)

* Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)

* Osjećaj sitosti i gubitak apetita

* Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignorišu:

* Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

* Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili stomaku (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)

* Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno) * Bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke)

* Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)

Ne propustite