Džaferović: Vrijeme je da se ponovo počnu primjenjivati Bonska ovlaštenja

Bosna i Hercegovina
Džaferović: Vrijeme je da se ponovo počnu primjenjivati Bonska ovlaštenja
,

Iako je fašistička ideologija vojno poražena, ona je danas itekako živa u svijetu, Evropi i Bosni i Hercegovini, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

220920dzaferovic-markica

“Moja poruka je danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na Dan Evrope, na Dan Zlatnih ljiljana, svima u svijetu i Bosni i Hercegovini da se krajnje uozbiljimo. Moja poruka za sve nas u BiH da se okrenemo gradnji cjelovite i demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli. Svjedočili smo proteklih sedmica u BiH retrogradnim, fašističkim idejama. Kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasjeca u život tkivo BiH nego neofašističkom idejom. Svi jednostavno trebamo da shvatimo da budućonsot nije u razdvajanju, podjelama i diskriminaciji nego da je budućnost u jedinstvu različitosti kada su BiH i Evropa u pitanju”, naveo je.

Kako je kazao, danas je i Dan Zlatnih ljiljana Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je istinski baštinila antifašističke vrijednosti.

“BiH je učinila brojne korake kada je u pitanju članstvo u u EU. Imamo blokade unutar BIH i to uglavnom od onih retrogradnih snaga na koje ja ukazujem, one snage koje hoće podjele, koje se ne bore protiv diskriminacije, snage koje ne poštuju prava svakog čovjeka na svakom pedlju Bosne i Hercegoivne. Oni će se prepoznati, a i vi odlično znate koje su to snage”.

Na pitanje šta očekuje od novog visokog predstavnika koji bi treba zamijeniti Valentina Inzka, Džaferović je odgovorio da očekuje da radi svoj posao po Ankesu 10 Dejtonskog mirovonog sporazuma.

“Da pomaže Bosni i Hercegovini, posebno onda kada je civilna implementacija Dejtona u pitanju i kada su blokade, koje su sve češće u BiH, u pitanju. Vrijeme je da se ponovo počnu primjenjivati Bonska ovlaštenja”.

(N1)

Ne propustite