Ljubić: BiH može biti stabilna i održiva samo kao konsenzus legitimno izabranih predstavnika tri naroda, koji čine preko 98 posto

Bosna i Hercegovina
Ljubić: BiH može biti stabilna i održiva samo kao konsenzus legitimno izabranih predstavnika tri naroda, koji čine preko 98 posto
,

Predsjednik Glavnog vijeća nevladime organizacijrere Hrvatski narodni sabor, Božo Ljubić. kazao je za mostarski portal HMS da BiH može biti stabilna i održiva samo kao konsenzus legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda.

screenshot-13

Pismo Antony Blinkena- State Depertment (Washington), Europska komisija, Venecijanska komisija, SAD, EU Rusija, Kina, Srbija, Hrvatska…, „Slovenski“ non paper, Hrvatski non paper, Evropski non paper, Aleksandar Vulin, Bodo Weber, Daniel Server, Thimoty Less, Petritsch, Inzko… neće spojiti niti očuvati Bosnu i Hercegovinu ako to njeni narodi ne žele. Niti će je razoriti ako je njeni narodi, u svom interesu, žele očuvati, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća nevladime organizacijrere Hrvatski narodni sabor  Božo Ljubić.

Ljubić kaže kako stajališta nekih od nabrojanih mogu biti plod površnog poznavanja karaktera Bosne i Hercegovine, plod određenih geostrateških aspiracija, lobističkih interesa, neoprobanih idealpolitičkih modela u političkim laboratorijima Strasbourga ili nekog drugog centra.

-Bosna i Hercegovina može biti stabilna i održiva samo kao dogovor/konsenzus legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, koji čine ujedno i preko 98 posto građana Bosne i Hercegovine. Kao što su stabilne i prosperitetne i druge istinski višenacionalne države kao što su primjerice Belgija ili Švicarska, smatra Ljubić.

Sve ostalo, po njegovu mišljenju, hrani nerealne i neostvarive iluzije određenih nacionalističkih, šovinističkih i hegemonijskih projekata fokusiranih bilo na dio ili na cjelinu BiH i perpetuira agoniju kroz koju prolazi država i njeni građani.

-Ovo moje stajalište je plod dubokog iskustva i mišljenja Bosne i Hercegovine i iskrene motivacije da ona bude prosperitetna, prihvatljiva i dobar servis svim njenim narodima i građanima, zaključio je Ljubić. 

Izvor:oslobođenje

Ne propustite