Komšić se oglasio povodom sastanka Kusturice i Bazdulja sa Handkeom

Aktuelno
Komšić se oglasio povodom sastanka Kusturice i Bazdulja sa Handkeom
.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na posjetu kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea BiH, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, te je komentarisao i režisera Emira Kusturicu i pisca Muharema Bazdulja koji su ga dočekali u Višegradu, gdje su mu priredili doček.

“Podvriskivanje četnika Emira Kusturice i Muharema Bazdulja sa glorifikatorom genocida Peterom Handkeom, najbolji je dokaz kako u konačnici završava dijalog sa ljudima koji ne uvažavaju nikakve činjenice”, istakao je Komšić.

Podsjetimo, Handke je juče boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RSj tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povest'”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom.

Javnosti se danas obratila i glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović koja se željela izviniti zbog “uznemirenosti koju je izazvao snimak zabave u čast Petera Handkea”.

“S obzirom na veliki interes izazvan emitiranjem privatne zabave u čast Petera Handkea, na kojoj je učestvovao i jedan od suradnika Oslobođenja, želim reći da mi je zaista žao sto su se uznemirili i osjetili povrijedjenim naši čitatelji. Uređivačka politika Oslobođenja, naša opredijeljenost za Bosnu i Hercegovinu, državu svih njezinih ljudi, zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve, je jasna kao što su uvijek bili precizni i jasni našii stavovi o Srebrenici i počinjenom genocidu. No, Oslobodjenje ne može biti odgovorno za privatne odluke i druženja svojih suradnika. Jednako kao sto ni Halid Beslić ne može biti kriv što se Handke slavi uz njegovu pjesmu“, istakla je Selimbegović.

 

(N1)

Ne propustite