Za Dan Evrope Sattler poručio: Napredak BiH ka EU ostaje zajednički cilj

Bosna i Hercegovina
Za Dan Evrope Sattler poručio: Napredak BiH ka EU ostaje zajednički cilj
.

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dana Evrope, sa željom da Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju.

U video obraćanju Sattler je kazao da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih dvanaest mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija koronavirusa, Sattler smatra da je ona podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti.

sattler

Izrazio je nadu da će svi u narednim mjesecima pobijediti Covid-19, te da ta pobjeda također znači da željno očekujemo oporavak.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

“Evropska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održaiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog prograama EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura”, istakao je ambasador Sattler.

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, podsjetio je, i  to kroz nabavku medicinske opreme, za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi.

Sattler smatra da unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

Daljnji napredak, istakao je on, može i treba se postići tokom 2021.godine.

“Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana”, naglasio je Sattler.

Nijedna od ovih promjena, naveo je, niije jednostavna, ali nije ni nemoguća a „sve su za dobrobit građana BiH“, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

“Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju”, poruka je ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera građanima BiH povodom Dana Evrope 202 – 9.maja.

(N1)

Ne propustite