Srebrenica: Obilježena godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima 1992. godine

Bosna i Hercegovina
Srebrenica: Obilježena godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima 1992. godine
,

Polaganje cvijeća na mezarju kod Bijele džamije u Srebrenici i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, članovi udruženja žrtava genocida i bošnjački predstavnici u ovoj općini, obilježili su danas 29. godišnjicu stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

U maju 1992. u Srebrenici i okolini počinjeno je niz zločina nad Bošnjacima, a veći dio stanovništva protjeran je iz svojih domova. Na današnjem obilježavanju preživjele žrtve su poručile da su ogorčene što za ovaj zločin i mnoge druge niko nije odgovarao iako je prošlo 29. godina.

Prema svjedočenjima preživjelih, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su srpski vojnici zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica i drugim.

Amiru Kulagliću je 8. maja 1992. godine ubijen otac Safet.

"Moj otac je živio u svom stanu, preko puta zgrade starog MUP-a. Došli su i tražili mu pištolj, jer je on bio policajac u penziji. Policajci kada krenu u penziju dobiju službeni pištolj, ali njegov pištolj je ukraden ranije kad je bio u bolnici. Onda su oni njega ubili u zgradi stare policije", ispričao je Kulaglić.

Današnje obilježavanje je proteklo simbolično uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Ne propustite