Bakir Izetbegović: Nije problem u Sebiji, Novaliću ili meni…

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović: Nije problem u Sebiji, Novaliću ili meni…
,

Bakir Izetbegović, lider SDA, u intervjuu za N1 govorio je o aktuelnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. O Čoviću i Izbornom zakonu, Dodiku i mirnom razlazu, ulozi Nelsona i Sattlera, ali i o otkazima na KCUS-u. Istakao je kako u toj instituciji nije problem u Sebiji Izetbegović, Fadilu Novaliću ili njemu - nego to što neko želi da ukloni SDA i sjedne na njihovu poziciju.

Izetbegović je za N1 rekao da smatra da se vještački pravi atmosfera na KCUS-u, koja ima za cilj destabilizaciju SDA.

“Mislim da se vještački pravi afera, da je cilj SDA. Nije problem ni u Sebiji, Novaliću, Bakiru Izetbegoviću. Problem je što neko želi da ukloni SDA i sjedne u poziciju SDA”.

Vlada Kantona Sarajevo zatražila je od Vlade FBiH smjenu rukovodstva KCUS-a. Kažu – preispitat će ugovor po kojem kao najveći finansijer nemaju mogućnost odlučivanja.

“Ne mogu to komentirati. Neka rade šta misle da rade. Ovo je vještački proizveden problem, da napadju KCUS, koji godinu dana sam nosio tegobu korone, ne samo u Sarajevu, tu su i drugi kantoni. Mortalitet u Sarajevu je ispod prosjeka mortaliteta u EU. Imamo dobar sistem i u njemu je centarfor KCUS, koji je iznio 90 posto problema”, riječi su Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je rekao da je učešće Erica Nelsona, ambasadora SAD-a u BiH suviše meko, kao i Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH oko izmjena Izbornog zakona.

“Nikada nisam čuo jasno od Sattlera i Nelsona da kažu jasno: ‘Gospodine Čoviću – ovo što radite sa Federalnom vladom nije uredu. Ne možete protuustavno raditi stvari. Sadašnja pozicija, gdje dvojica Bošnjaka nedostaju Federalnoj vladi je protuustavna. Protivzakonito je izvršiti izbore pa onda neimplementirati rezultate. Suviše je meko. I konačno, oko samoga modela, morali su biti čvršći. Kazati da neke stvari ne idu, neke ne mogu. Odveć su meko po meni diplomatski nastupali”, rekao je Izetbegović.

Nije izostao ni komentar na “mirni razlaz” kojeg često spominje Milorad Dodik.

“Dodik je potpisao Prudski sporazum koji je značio ukidanje entitetske granice i stvaranje ekonomskih regija. Ako je spreman ići u tom smjeru, a možda jeste, jer kaže da je to dobro za mene, možemo razgovarati da se ukine entitetska granica i krene razgovor na bazi Prudskog dogovora kojeg su on i Čović potpisali, a koji briše entitetsku granicu.”

Mirni razlaz ne dolazi u obzir
“A neki mirni razlaz – ne dolazi u obzir ni da ćemo sjesti da razgovaramo. Da nešto što nisu genocidom postigli, sada papirom riješi – ja sam zadnji sagovornik za te priče. Zauvijek će ostati rijeka Sava, rijeka Drina. Za hiljadu godina”, rekao je Izetbegović.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

 

Ne propustite