Britanija ublažila restrikcije za putovanja u inostranstvo

Svijet
Britanija ublažila restrikcije za putovanja u inostranstvo
.

Velika Britanija će dozvoliti stanovnicima međunarodna putovanja od 17. maja, ali samo za određen broj destinacija jer oprezno popušta mjere zatvaranja, objavljeno je u petak.

Portugal, Izrael, Novi Zeland, Australija i Singapur su na zelenoj listi za putovanja u sustavu koji će se ažurirati svaka tri tjedna, rekao je ministar prometa Grant Shapps. Popularne destinacije poput Francuske, Španjolske i Grčke nisu još na zelenoj listi.

Zrakoplovne tvrtke, turističke agencije i turističke destinacije u južnoj Europi čekale su više od četiri mjeseca da Britanci počnu putovati, ali će morati pričekati još nekoliko mjeseci da se putovanja potpuno pokrenu.

S popisa su izostavljene Španjolska, Francuska, Italija i Sjedinjene Države, četiri zemlje koje su Britanci najviše posjećivali 2019. godine. One se nalaze u istoj kategoriji kao i Hrvatska, a oni koji otputuju u te zemlje moraju u samoizolaciju po povratku u Britaniju.

Unatoč ograničenjima, dozvola putovanja u inozemstvo dobrodošao je poticaj za pogođeni sektor, nakon što je Britancima zabranjen odlazak u inozemstvo bez opravdanog razloga od početka siječnja.

British Airways, EasyJet, Ryanair, TUI i drugi prijevoznici vjerojatno će morati pričekati do idućeg mjeseca za ponovno otvaranje većih razmjera koje im je potrebno za financijski oporavak.

Tvrdilo se da bi britanski program cijepljenja, koji je nadmašio ostatak Europe, trebao uskoro omogućiti više putovanja, ali zasad se EU više otvara.

Izvršni direktor kompanije IAG, u čijem je vlasništvu British Airways, pozvao je ranije u petak Veliku Britaniju i SAD da otvore ‘putni balon’ s obzirom na visoku stopu cijepljenja stanovništva.

Ne propustite