PETUNIJE ĆE VAM CVJETATI RASKOŠNO DO JESENI I PRVIH MRAZEVA: Trebate samo 1 stvar da uradite

Praktična žena
PETUNIJE ĆE VAM CVJETATI RASKOŠNO DO JESENI I PRVIH MRAZEVA: Trebate samo 1 stvar da uradite
.

Postoji čak 35 različitih vrsta koje pripadaju rodu Petunia

Znajući kako da uzgajate petunije može pružiti vašem vrtu stalno cvjetanje ovog prelijepog cvijeta od proljeća do mraza. Dostupno u raznim bojama, cvijeće petunija je dobro prilagođeno za gajenje na različite načine.

Cvjetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta. Cvjeta od proljeća do početka jeseni.

Iako postoje stotine opisanih petunija, one imaju tendenciju da spadaju u četiri osnovne kategorije, koje se utvrđuju po veličini cvijeta i formi rasta. Neke od ovih vrsta petunija uspijevaju bolje kada se uzgajaju u saksiji, a nekima više odgovara vrt.

Grandiflora imaju najveće cvijeće i ovo je najčešće korišćen tip petunija. Neke imaju pojedinačne cvjetove, dok druge imaju duple.

Multiflora imaju manje cvjetove, ali imaju masu cvjetova i pružaju jarke boje.

Milliflora rastu blizu zemlje i imaju male cvjetove. One se lako mogu kontrolisati i dobro funkcionišu kao biljke za ivice.

Ground Cover se šire i prave staze po zemlji i brzo pokrivaju velike površine. Ovaj tip petunija će zahtevati češće zalivanje.

Izaberite pravo mjesto da posadite svoje petunije. Kada je uzgoj petunije u pitanju, ovoj biljci je potrebno najmanje pet do šest sati punog sunca dnevno, mada mogu da tolerišu hladovinu. Zemljište treba da je dobro propusno, mada ne mora da bude posebno bogato hranljivim materijama.

Petunija cvijet – gajenje je moguće u saksijama, ali dobro uspijevaju i u bašti. Međutim, ako ćete da ih posadite u saksiji, treba da koristite mješavinu bez zemljišta (ovaj miks se sastoji od stvari kao što su treset, kompost od borove kore, ili od kokosa, kao i od neorganske komponente kao što je pjesak).

Gajenje visećih petunija

Gajenje visećih petunija nije komplikovano, naravno, ukoliko znate šta treba da radite u kom trenutki. Ovo prelijepo cvijeće zahtijeva sasvim prihvatljivu njegu.

Viseće petunije

Viseće petunije se najviše uzgajaju na terasi, a posebno popularna sorta jeste surfinija koja se odlikuje krupnim cvjetovima i može formirati cvjetne pokrivače koji su dugi i do 1,5 m. Ovaj hibrid petunije vodi porijeklo iz Severne i Južne Amerike, a nastao je u Japanu.

Viseća petunija cvjeta od maja do oktobra, naravno, ako je dobro njegujete. Biljka mora dobro biti snabdjevena vodom i hranljivim materijama. Viseće petunije treba da se drže na sunčanom mjestu na terasi, a minimum jednom mjesečno treba uklanjati procvjetale dijelove cvjetova. Redovno zalivanje i prihranjivanje jednom nedeljno je i više nego dovoljno za uspješno gajenje visećih petunija.

Gajenje petunija u saksiji

Prije svega, morate znati da saksije za petuniju treba da budu veće i dublje.

Petunije u saksiji držite na osunčanoj strani, dobro ih zalivajte (kada je to potrebno) i prihranite jednom mjesečno (ukoliko nije potrebno da se ovo radi malo češće usled stanja biljke). Preko zime treba da unesete petunije u kuću i držite na adekvatnoj temperaturi. Obavezno uklanjajte uvele cvjetove i pazite na štetočine i bolesti.

Petunije na terasi i na balkonu

Petunije na terasi i balkonu će od vašeg doma napraviti pravi mali raj, uz mnoštvo prelijepih boja i formi. Vodite računa da biljke postavite na osunčanoj strani, redovno ih zalivajte i prihranjujte po potrebi – i uživajte u njihovim prelijepim cvjetovima.

Zalivanje petunija

Zalivajte ih pravilno. Većina tipova petunije su prilično opušteni kada je u pitanju voda. Temeljno zalivanje otprilike jednom nedeljno bi trebalo da bude dovoljno dobro, osim ako je vreme neverovatno suvo.

Vrste petunija koje se šire po zemlji ne treba zalivati češće (više od jednom nedeljno).

Petunije u saksiji treba više zalivati u zavisnosti od njihove veličine i obima zemljišta koje sadrže. Često petunije u saksiji treba zalivati jednom dnevno.

Dobro pravilo je da se dozvoli da se osuši barem jedan pedalj zemlje na vrhu prije nego što ih ponovo zalijete.

217105-shutterstock-662214664-ff

Đubrenje / prihrana petunija

Dajte im pravu količinu đubriva. Želite da budete sigurni da je petunija zdrava, bez previše đubrenja. Ako lišće na petuniji izgleda zdravo i snažno, ali petunije ne cvjetaju ili ne cvjetaju dobro, treba da smanjite količinu đubriva.

Dobra ideja je da se biljke prihrane jednom mjesečno, jer će to obezbijediti dobar rast bez previše đubrenja.

Sorte sa duplim cvjetovima, međutim, treba da dobiju dozu đubriva jednom u dvije nedelje.

Održavanje petunija zimi

Kao što smo već naglasili, petunije baš i ne vole niske temperature, stoga su zimi veoma osjetljive, naročito kad je mraz. Iz tog razloga je neophodno posebno održavanje petunija zimi. Poželjno je da petunije prezimljuju u toplom, svjetlom i često provjetravanom prostoru. Preko zime petunije treba zalivati umjereno. Nakon prvih proljetnih mrazeva, u aprilu, cvijeće petunija se iznosi napolje i presađuje se u nešto veće saksije.

Stil / Prirodnoizdravo.com

Ne propustite