Najmanje 25 osoba ubijeno u sukobu narkomafije i policije u Brazilu

Svijet
Najmanje 25 osoba ubijeno u sukobu narkomafije i policije u Brazilu
Prema informacijama lokalnih medija u krvavom obračunu u Riju de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, među kojima je i policajac.

Prema informacijama lokalnih medija u krvavom obračunu u Riju de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, među kojima je i policajac.

Do obračuna je došlo tijekom policijske akcije na području favele Jacarezinho.

Policija je pokrenula akciju nakon što je zaprimila informacije da trgovci drogom vrbuju djecu za svoju bandu, piše BBC.

U pucnjavi je pogođeno dvoje putnika metroa, ali su preživjeli. Putnici upucani u metrou su časnik mornarice Rafael M. Silva (33) i Humberto Gomes V. Duarte (20). Rafael je odveden u bolnicu Salgado Filho, Humberto je prebačen u bolnicu Souza Aguiar.

"Dva korisnika metroa ozlijeđena su nakon što je vanjski projektil pogodio staklo. Jednu osobu ozlijedile su krhotine stakla, a druga je pogođena u ruku“, stoji u priopćenju metroa.

Ubijen policajac

Policija je potvrdila da je poginuo inspektor Andre Leonardo de Mello Frias. Prema lokalnim medijima, policijska akcija je bila pokrenuta protiv bande koja se bavila trgovinom drogom, pljačkom, ubojstvima i otmicama.

Rio de Janeiro je jedna od država u Brazilu s najvećom stopom nasilja te su ogromna područja pod kontrolom kriminalaca.

Policija u Brazilu često je kritizirana zbog pretjerane uporabe sile tijekom protukriminalnih operacija u većim gradovima.

Tijekom sukoba s bandom pogođena su još dva policijska službenika. Do sada je uhićeno najmanje deset osoba. Akcija je trajala više od sedam sati, piše O Globo.

Kritika policije

Sud je prošloga lipnja ograničio provedbu policijskih akcija u siromašnim kvartovima Rija tijekom pandemije, osim ako se ne radi o ključnim operacijama.

Sociolog Ignacio Cano sa Sveučilišta Rio smatra da se ovoga puta nije radilo o opravdanoj akciji.

"Govoriti da trgovci drogom vrbuju djecu i tinejdžere gotovo je smiješno jer svi znaju da ove bande imaju maloljetnike koji za njih rade. Kada kažete da ćete napraviti veliku akciju jer ste otkrili da trgovci ljudima vrbuju djecu, to znači da se šalite", kazao je Ignacio.

"Ne možemo ovdje nastaviti živjeti"

Stanovnici Jacarezinhoa počeli su na društvenim mrežama objavljivati snimke događaja.

Jedan stanovnik objavio je fotografiju poda prekrivenog krvlju i rekao da su dvije osobe umrle u njegovoj kući dok je policija progonila kriminalce. Muškarac, koji je htio ostati anoniman, rekao je da će pokušati odseliti iz tog dijela grada što je prije moguće.

"Pokušavamo prodati kuću što je brže moguće, ne možemo nastaviti živjeti ovdje", rekao je, a prenosi Yahoo News.

Ostali stanovnici kazali su da su im policajci oduzeli telefone, optužujući ih da su upozorili članove bande na prepad.

Šef policije Ronaldo Oliveira rekao je novinskoj agenciji Reuters da je u današnjoj akciji zabilježen "najveći broj smrtnih slučajeva tijekom policijske operacije u Riju".

(Index.hr)

Ne propustite