SBB: Vlada FBiH i kantonalne vlade moraju hitno utvrditi šta se dešava na KCUS-u

Bosna i Hercegovina
SBB: Vlada FBiH i kantonalne vlade moraju hitno utvrditi šta se dešava na KCUS-u
.

Kolektivni otkaz 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) mora biti hitan razlog Vladi Federacije BiH da zajedno sa vladama kantona, koji su osnivači ove najveće zdravstvene ustanove u BiH, hitno reagiraju i konačno detaljno utvrde šta se dešava u KCUS-u, saopćeno je iz Saveza za bolju budućnost. 

screenshot-35

- Činjenica je da je zbog otkaza ključnih ljekara u procesu liječenja ugrožen sistem pružanja zdravstvene zaštite u cijeloj Federaciji BiH. U vremenu pandemije koronavirusa, to je dodatno unijelo paniku i opravdan strah među naše građane.

SBB u tom smislu poziva nadležne institucije da konačno utvrde stvarno stanje u KCUS-u i javnosti daju adekvatne informacije. Smatramo da zbog novonastale situacije, osim vlada Federacije i kantona, u rješavanje stanja u KCUS-u konačno mora biti uključen i Federalni parlament.

Iako smo kao opoziciona politička stranka i ranije upozoravali na mnoge negativne procese koji su se dešavali u KCUS-u i tražili adekvatne reakcije vlasti, potenciramo da je današnja informacija kap koja je prelila čašu i da više kao društvo i država nemamo pravo šutjeti.

Pozivamo Vladu Federacije i kantonalne vlade da konačno detaljno analiziraju i problematiziraju rad menadžmenta KCUS-a i poduzmu adekvatne kadrovske korake.

Rukovodstvo Federalnog parlamenta pozivamo da sazove hitnu sjednicu kako bi se razmatralo stanje u KCUS-u - saopćeno je iz SBB-a.
 

Ne propustite