Inzko: “Mirni razlaz” može se protumačiti kao prijetnja suverenitetu BiH

Crna hronika
Inzko: “Mirni razlaz” može se protumačiti kao prijetnja suverenitetu BiH
.

Valentin Inzko ponovno je prozvao Milorada Dodika za osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. U svom izvještaju Inzko je podsjetio i na zaključke kojima NSRS poziva na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH, od lokalnih političkih aktera traži da se uključe u raspravu o budućnosti BiH

“Mirni razlaz”, te poziv na povlačenje međunarodnih vojnih snaga može se protumačiti kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, ali i miru i stabilnosti u BiH. S tim u vezi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) potvrdio je svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH”, poručio je visoki predstavnik.

Isti dan kada je Visoki predstavnik upozorio članice Vijeća sigurnosti UN-a da ozbiljno shvate prijetne Narodne skupštine RS-a, i politiku Milorada Dodika u javnosti se pojavio dokument “Inicijativa za razgovor o mogućim rješenjima za BiH”, koji je jučer najavio Milorad Dodik, a kojeg potpisuje Klub SNSD-a. Narodna skupština RS-a, kako se navodi zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma.

“U inicijativi se navodi da, u slučaju ignorisanja stavova NSRS-a, “srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorim. Narodna skupština Republike Srpske kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH. Bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter”, kazao je Inzko.

 

(N1)

Ne propustite