Loše vijesti za Dodika: Ambasadorica SAD-a u UN-u jasno poručila šta se treba desiti da dođe to zatvaranja OHR-a

Bosna i Hercegovina
Loše vijesti za Dodika: Ambasadorica SAD-a u UN-u jasno poručila šta se treba desiti da dođe to zatvaranja OHR-a
.

Linda Greenfield, ambasadorica SAD-a u UN-u, izjavila je da niko nema budućnost izvan Bosne i Hercegovine

Ambasadorica SAD-a u UN-u, Linda Greenfield, izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države podržavaju Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu. Ona je to kazala nakon što je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, predstavio svoj izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Greenfield je poručila bh. političarima da moraju raditi na ispunjavanju 5+2 uslova, koji jedino mogu dovesti do zatvaranja OHR-a u našoj zemlji. Također, jasno je navela da Valentin Inzko ima punu podršku u obavljanju svog posla.

Ona je naglasila da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene dejtonskim principima BiH i njenoj multietničnosti. Poručila je da SAD podržava teritorijalni integritet naše države, te da niko nema budućnost izvan BiH.

Prioritetno je naglasila potrebu za ojačavanje borbe protiv korupcije i kriminala od strane političkih elita. Osudila je i, u posljednje vrijeme učestalu, nacionalističku retoriku u BiH.

Pozdravila je najavljene izmjene Izbornog zakona, koje se trebaju provesti u skladu sa preporukama Europskog suda za ljudska prava.

 

 

(Oslobođenje.ba)

Ne propustite