ZA NEKOLIKO SEKUNDI PROVJERITE DA LI IMATE DOBAR VID: Doktor objavio test, šta vidite na slici?

Zanimljivosti
ZA NEKOLIKO SEKUNDI PROVJERITE DA LI IMATE DOBAR VID: Doktor objavio test, šta vidite na slici?
-

Pogledajte video i provjerite da li dobro vidite!

Nije uvek lako proceniti da li imamo problem sa vidom i da li je vrijeme za odlazak kod očnog ljekara. Zato je dr Karan Radžan, koji inače ima skoro 3,5 miliona pratilaca na toj društvenoj mreži zahvaljujući interesantnim snimcima koje objavljuje, postavio video koji može da pomogne u procjeni vida.

Kratki test koji je on objavio ne može da zameni oftalmološki pregled niti da odredi dioptriju, ali može da vam pomogne da utvrdite da li vam se vid pokvario i treba li da odete kod ljekara.

Na snimku se vide ilustracije dva lica, od kojih je na levoj ljutit izraz lica, a na desnoj je osoba smirenog izraza.

vid

Ono što sljedeće treba da uradite je da polako udaljavate telefon od očiju, ili ako gledate na računaru, udaljavajte glavu od ekrana – osoba na lijevoj strani će postati smirena, a na desnoj ljuta.

Stvar je u tome da se na objema ilustracijama kriju i ljutit i smiren izraz lica, ali su na levoj strani smirene crte lica "blurovane" tj. zamagljene, dok su desno zamagljene crte ljutitog izraza.

Kada udaljavate telefon od lica, što je manja razdaljina između vaših očiju i telefona kada se izrazi lica promjene, to vam je vid lošiji. Ukoliko telefon udaljite dosta od očiju, a izrazi lica na ilustracijama ostanu isti, to znači da dobro vidite.

(MONDO)

Ne propustite