OVO CVIJEĆE JE NAJBOLJE POSADITI U MAJU: Cvjetaće raskošno sve do prvih mrazeva! (FOTO)

Praktična žena
OVO CVIJEĆE JE NAJBOLJE POSADITI U MAJU: Cvjetaće raskošno sve do prvih mrazeva! (FOTO)
Najveći broj vrsta cvijeća sadi se u rano proljeće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvjetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva.

Najveći broj vrsta cvijeća sadi se u rano proljeće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se takođe mogu posaditi u maju, a one cvjetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva.

Sadnja gladiola 

Gladiole se sade na dubini od deset santimetara, sa razmakom između lukovica od 10 do santimetara. 

"Cvijet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvjetanja dva puta mjesečno dodavati tečno đubrivo", kažu stručnjaci.

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Ovom cveijću najviše odgovara dobro ocedno ili peskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu. "Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vreme vjetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje", objašnjava Nožinić.

Dalije 

Savremenim baštovanima je dalija poznata kao ukrasna baštenska biljka koja raste iz malih, smeđih, dvogodišnjih gomoljika koje se sade u proljeće.

Ovo raznobojno štrkljasto cvijeće uglavnom cvijeta od sredine leta pa do prvih mrazeva, kada je većina drugog cvijeća već „odradila“ svoje.

Mada nije najbolje prilagođena ekstremno toplim podnebljima sa visokom vlažnošću vazduha, dalija ipak i u takvim uslovima uljepšava sunčane vrtove, sa sezonom cvjetanja koja traje najmanje 120 dana. Dalije napreduju u hladnijim i umjereno vlažnim klimatskim pojasevima.

Sadnja dalija

Ne žurite sa sadnjom jer će dalija da boluje u hladnom zemljištu. Sadnja dalija bi trebalo da počne kada temperatura tla bude oko 15,5 stepeni Celzijusa

Za sadnju odaberite dobro osunčano mjesto. Dalije će imati više cvjetova ako su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti 6 – 8 sati dnevno. Najviše vole jutarnje sunce. Za uzgoj dalija odaberite mjesto koje je donekle zaklonjeno od vjetra.

Dalije bujaju u zemljištu koje je plodno i dobro drenirano. Zemljište bi trebalo da ima pH vrednost između 6,5 – 7, dakle, da bude blago kiselo. Ako imate zemljište koje nije rastresito, dodajte malo peska, tresetnice ili pregorelog stajskog đubriva da biste rastresli tlo zbog bolje drenaže.

Gomolje (lukovice) dalija pokrivačica postavljajte u leju na razmaku od 22 – 30cm. Sitnije sorte, koje obično rastu do 1m u visinu, rasporedite sa razmakom od 60cm. Sadnja više sorte, sa krupnijim cvetovima, treba da bude sa razmacima od 1m.

Sadnja dalija bi trebalo da se obavi u rupi koja je malo veća od gomolja i u nju bi trebalo da stavite malo komposta ili tresetnice. Korisno je i da u rupu za sadnju ubacite jednu pregršt koštanog brašna. Prilikom sadnje ne koristite nikakvo đubrivo.

Izbegavajte gomolje dalija koji su naborani ili truli. Malo zelenih izdanaka je dobar znak. Nemojte dijeliti gomolje dalija za sadnju , kao što se to radi sa krompirom.

Posadite cijeli gomolj, sa pupoljcima izbojaka, ili okcima, okrenutim gore, na dubini od 15 – 20cm. Krunica bi trebalo da bude tik iznad nivoa tla.

 (Stil.kurir.rs)

Ne propustite