Primorski grad u Japanu sredstva za covid hitnu pomoć iskoristio za gradnju ogromnog kipa lignje

Svijet
Primorski grad u Japanu sredstva za covid hitnu pomoć iskoristio za gradnju ogromnog kipa lignje
.

Primorski grad u Japanu iskoristio je sredstva iz hitne pomoći Covid-19 za izgradnju ogromnog kipa lignje. 13 m dugo morsko stvorenje leži u luci Noto, gdje su lignje gradska poslastica, piše BBC.

Navodno je za izgradnju statue iskoristio 25 miliona jena (164.700 £) od hitnih sredstava.

Noto-ovi zvaničnici rekli su lokalnim medijima da je to dio dugoročnog plana privlačenja turista natrag nakon pandemije.

Japan se bori s još jednim porastom slučajeva koronavirusa, a Tokio je trenutno u vanrednom stanju - trećem za zemlju od početka pandemije.

Ribarski grad Noto - koji se nalazi u prefekturi Ishikawa na japanskoj centralno-zapadnoj obali - imao je vrlo mali broj slučajeva, ali na njega je utjecao značajan pad turista.

Noto je dobio 800 miliona jena (7,3 miliona američkih dolara) putem državnih grantova, koji su trebali biti hitan ekonomski poticaj za pomoć regionalnim područjima pogođenim pandemijom, izvještava Yahoo Japan.

Sredstva nisu morala biti potrošena direktno na Covidovu pomoć. Neki su, međutim, kritizirali gradsku administraciju što je potrošila toliko novca na džinovske glavonošce, pogotovo što pandemija još nije gotova.
 

Ne propustite